Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Utalványok áfabeli kezelése – 2019-től előre fizetendő?

Az utalványokra vonatkozó egységes európai változtatások 2019. január 1-től Magyarországon is életbe lépnek. Szűk 4 hónap áll a cégek rendelkezésére, hogy utalványokhoz kapcsolódó gyakorlatukat áttekintsék és ha kell módosítsák, hogy az áfakötelezettség változása ne okozzon problémát januártól.

Tovább

Online számlariport: kihívás teljesítve!

A júliusban elstartolt NAV valós idejű számlajelentése egy olyan versenyhez hasonlított, amelyen a résztvevők készen kapható, vagy saját maguk által készített „eszközökkel” próbáltak elindulni a kijelölt pályán. A júniusi tesztidőszak egy hasznos méltányossági hónappal meghosszabbításra került, így július 31-ig kellett mindenkinek ledolgoznia esetleges lemaradását, augusztus 1-től pedig már kötelező a folyamatos megfelelés.

Tovább

Érvénytelen lehet a kiküldetés az A1-es igazolás ellenére!

Érdekes magyar vonatkozású ítélet született ma az Európai Bíróság előtt, a kiküldetési szabályok alkalmazása kapcsán. Bár egy osztrák húsipari feldolgozó üzemben évek óta magyar kiküldöttek végzik a munkát és mindegyikük rendelkezik a magyar egészségbiztosítási szerv által kiállított érvényes A1 igazolással, a mai ítélet alapján a dolgozók mégis az osztrák társadalombiztosítás hatálya alá tartoznak.

Tovább

Családok, gyerekek, SZJA

Érdekes adatsort tett közzé a KSH a magyar lakosság és háztartások összetételének megoszlásáról a 2016. évi mikrocenzus eredményei alapján.

Tovább

A végrendelet kevés, ha az alkalmatlan utódoktól kell megmenteni a céget

A rendszerváltás környékén alapított, a magyar gazdaság meghatározó szeletét kitevő családi vállalkozások vezetői tömegesen érik el a nyugdíjkorhatárt, miközben az utódlás sok helyen nem megoldott. Ahol van örökös, még ott sem biztos, hogy a vállalat irányítását ő viszi tovább. Ilyenkor több olyan opció is szóba jöhet, amellyel nem csupán átkerül a vagyon a majdani örökösökhöz, de különböző feltételek is kikötésre kerülnek. Így tervezhet az örökhagyó, ha szeretné, hogy cége hatékonyan működjön tovább nélküle is!

Tovább

Emelkedik a filmtámogatás mértéke, immár 30 százalékra

Az EU bizottságának jóváhagyásával a magyarországi közvetett filmtámogatás mértéke 30 százalékra emelkedik 2018. június 11-től. A magasabb filmtámogatási arány 2024. december 31-ig bizonyosan érvényes, így az egyre erősebb európai és régiós versenyben a magyar filmipar nagy eséllyel megőrizheti piacvezető szerepét. A filmtámogatás igénylésének menetében nem várható változás.

Tovább

Pofon vágták a pálinkát!

Elfogadta az országgyűlés a korábban beterjesztett jelentős NETA változtatásokat. Az új szabályozás átlagosan 20 százalékkal emeli meg a NETA fizetési kötelezettséget. Ennek árhatása azonban eltörpül amellett, hogy a népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettség a jövőben a gyümölcspárlatot, és a gyógynövénytartalmú, a hétköznapi életben gyomorkeserűkként is ismert alkoholos italokat is terheli mostantól.

Tovább

Mi lesz, ha 2019. december 31-ig él az új lakások kedvező áfakulcsa?

A pénzügyminiszter bejelentése, mely szerint 2020-tól újra 27 százalékos áfa terheli az új lakások értékesítését, kedvezőtlenül fogja érinteni a jövő év végén, illetve 2020. elején realizálódó lakásingatlan értékesítési tranzakciókban részt vevő feleket. A nettó elszámolással csak az eladók, a bruttó elszámolással kizárólag a vevők járhatnak jól. Ahhoz, hogy egyik fél se járjon sokkal rosszabbul, adminisztratív többletterheket kell vállalniuk a feleknek.

Tovább

Kiemelt témák