Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Változó NAV bírságolási gyakorlat

Az adóhatóság idén is közzétette frissített útmutatóját az új adóeljárási és végrehajtási törvény alapján történő bírságolási gyakorlatának fontosabb szabályairól. A főszabály szerinti 50 százalékos adóbírság bizonyos esetekben továbbra is elérheti a 200 százalékot, amennyiben a NAV a tudatos adóelkerülést bizonyítani tudja.

Tovább

Egy hónap türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Tovább

Jelentősen emelkedhet a NETA teher!

Az országgyűlés elé beterjesztett adócsomag-javaslatban jelentős népegészségügyi termékadó (NETA) változások szerepelnek. Az alkoholos italok teljes palettájának NETA körbe kerülése mellett, az eddigi termékkörre fizetett díjak is emelkednek megközelítőleg 20 százalékos mértékben.

Tovább

Sok a miért – adócsomag 2019

A kormány 2018. június 19.-én beterjesztette az idei első adómódosító csomagot, majd pár órával később a szociális hozzájárulási adóról szóló törvényt is. E bejegyzés keretében nem kívánok egy átfogó képet alkotni a javaslatokról, inkább csak szemezgetni szeretnék a gondolataim között.

Tovább

Előlegszámla is lehet fiktív számla?

Fokozott körültekintéssel kell eljárni az előlegszámlák befogadása során! Az Európai Bíróság május 31-én kelt ítéletében német vonatkozású ügyekben foglalkozott az előlegszámla és az áfalevonási jog összefüggésével. Az ítélet magyar szempontból is jelentőséggel bírhat. A Bíróság kimondta, hogy az előlegszámla kapcsán gyakorolt áfalevonási jogot az adóhatóság megtagadhatja a vevőtől, amennyiben bebizonyítja, hogy az az előlegfizetés időpontjában tudott arról, hogy a jövőbeli értékesítés teljesítése bizonytalan.

Tovább

Miből jött össze 13 ezer milliárd forint adóbevétel?

Az adóhivatal által közzétett adatok szerint a 2017. évi adóbevételek összességében meghaladták a 13ezer milliárd forintot. Az adóbevétel 609 milliárd forinttal növekedett az előző évhez képest, mindamellett, hogy a társaságok és magánszemélyek összességében közel 800 milliárd forint adókedvezményt is érvényesítettek.

Tovább

Kiemelt témák