Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

UK adózók magyar ÁFA érintettsége

Az egyesült királyságbeli gazdálkodók 2021 óta már nem az EU ÁFA-törvények szerint adóznak, így a magyar adókötelezettségeikre is más előírások vonatkoznak. Hogyan értelmezhető az Áfa-törvény ebben az új helyzetben, és melyek a Brexit óta eltelt időszak tapasztalatai? Az alábbi blogunkban összefoglaltuk az áfa szempontjából legfontosabb változásokat.

Tovább

Földadó – fizessek, vagy ne fizessek?

Az Országgyűlés eltörölte a földadót; a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény július 4-én elfogadott módosítása szeptember 1-től lép hatályba. A jogszabály értelmében a települések önkormányzatai nem vethetnek ki adót termőföldre, a termőföld tulajdonjogára és a termőföldre ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra. De mit tegyen az, aki olyan településen lakik, ahol már ki is vetették a földadót?

Tovább

Itt a szén-dioxid kvóta adó

A 2023. július 17-én megjelent - a szén- dioxid kvótával kapcsolatos -320/2023 (VII. 17.) Kormányrendelet nem titkolt célja az ország legnagyobb szén-dioxid kibocsátóinak jelentős mértékű megadóztatása, mely több tucat, köztük számos külföldi tulajdonban lévő érintettnek jelent extra adófizetési kötelezettséget. Blogbejegyzésünkben összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább

Mit kell tudni a külföldi áfaregisztrációról!

A társaságok életében bekövetkező piacbővítés, vagy a gazdasági tevékenységhez kapcsolódó tipikus tranzakciók külföldi áfaregisztrációs kötelezettséggel járhatnak. Sorra vesszük, hogy milyen esetekben kell egy társaságnak külföldön adószámot igényelnie és a helyi adókat megfizetnie.

Tovább

A K+F beruházás is csökkentheti a gyógyszergyártók extraprofit adóját

A Magyar Közlönyben 2023. július 17-én megjelent a 317/2023. (VII.17.) Kormányrendelet, mely több ponton módosítja a jelenleg hatályban lévő az extraprofit adókról szóló kormányrendeletet. Az egyik jelentős változás, hogy a gyógyszergyártók a 2024. adóévi különadó fizetési kötelezettségüket csökkenthetik a tárgyi eszköz beszerzésére, előállítására irányuló K+F tevékenység (beruházás) bekerülési értékével.

Tovább

Az adókódok jelentősége: a helyes ÁFA meghatározás motorja

Az adókódok a vállalatirányítási rendszerek (ERP-k),vagy adózási, számviteli rendszerek számára szolgáltatnak kulcsfontosságú információkat. Az adókódok pontos használata nemcsak a jelenlegi adóbevallásokat segíti, hanem előkészíti a terepet a közeljövőben bevezetendő eÁFA M2M rendszer számára is, hiszen a digitális számlázási és bevallási rendszerek elterjedésével, az adókódok használatának megértése és alkalmazása még fontosabbá válik a vállalatok számára. Vizsgáljuk meg hogyan kell helyesen kialakítani és alkalmazni az adókódokat!

Tovább

2023 nyári adócsomag - összefoglaltuk a legfontosabb változásokat

Június 6-án számos adónemet érintő adótörvény-változást tartalmazó javaslatcsomagot ismerhettünk meg, melyek jelentős módosítást tartalmaznak többek között az Áfával, a személyi jövedelemadóval, társasági adóval, extra profitadóval, helyi iparűzési adóval, valamint a vám és jövedéki szabályozással és NETA-val kapcsolatban is. Összefoglaltuk, melyek azok a fő adónemek, melyekben változásokra kell számítania az adózóknak 2024-től. Sok esetben azonban már 2023-tól hatályba léphetnek a változások.

Tovább

Hogyan hat a befektetésekre az új szocho adóteher? Frissítés!

A Magyar Közlönyben 2023. május 31-én megjelent 205/2023. (V. 31.) Kormányrendelet alapján 2023. július 1-sejétől az Szja törvény szerint kamatjövedelmet – az ingatlanalap befektetési jegyéből származó kamatjövedelem kivételével – a 15% személyi jövedelemadó (szja) mellett 13% szociális hozzájárulási adó (szocho) is terheli a 424/2022. (X. 28.) Kormányrendelettel kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt. A jelenlegi tervek szerint 2023. november 26-ig tart a veszélyhelyzet, de nem lehet kizárni, hogy annak időtartamát újra meghosszabbítják

Tovább

Fontos változást tervez a NAV – szeptemberig maradt idő a felkészülésre

Az Online Számla rendszer fennállása óta megszokhattuk, hogy a NAV időről-időre kisebb-nagyobb változásokat eszközöl a platformon. Legutóbb ez év januárjában egy, a társaságok tömegét érintő változást jelentett be az Adóhatóság, melynek élesítését május 15-re tervezte. Azonban a NAV legújabb híre szerint a változás élesítése szeptember 18-ra került halasztásra. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek, akik nem készültek fel a módosító és sztornó számlákkal kapcsolatos változásra, közel négy hónapnyi idő áll rendelkezésükre a felkészüléshez.

Tovább

Kiemelt témák