Facebook image
Mentés
Fajcsák Gábor

Új társasági forma kifejezetten ingatlanbefektetésekre, SZIT

A közelmúltban lépett hatályba a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról (SZIT) szóló törvény, amely a külföldön már elterjedt ingatlanbefektetési társaságok (real estate investment trust – REIT) meghonosításával egy új befektetési eszközt vezet be a magyar piacra. A SZIT, mint új befektetési forma, azoknak a társaságoknak és magánszemélyeknek lehet érdekes, amelyek/akik szívesen fektetnek ingatlanba, és befektetéseik adózását optimalizálni szeretnék. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Szabályozott ingatlanbefektetési társaság

SZIT olyan, legalább 10 milliárd Ft induló tőkével rendelkező és a törvényi feltételeket teljesítő nyilvánosan működő részvénytársaság lehet, amely belföldön és külföldön is csak az alábbi tevékenységeket folytatja:

  • saját tulajdonú ingatlan adásvétele,
  • saját tulajdonú ingatlan bérbeadása, üzemeltetése,
  • ingatlankezelés,
  • vagyonkezelés.

Az állami adóhatóság tartja nyilván a SZIT-ként működő gazdasági társaságokat, és ellenőrzi a létesítéshez és működéshez kapcsolódó követelmények teljesülését.

A jogalkotó elképzelése szerint a kis-, illetve az intézményi nagybefektetőktől összegyűjtött pénzügyi forrásokat a SZIT elsősorban magyarországi kereskedelmi és lakóingatlanokba fektetné be azért, hogy ezeket az ingatlanokat hasznosítsa, illetve szükség esetén fejlessze. Álláspontunk szerint az alkalmazandó adóegyezménytől függően, akár nemzetközi adótervezési eszközként is igénybe vehető a SZIT, amennyiben a struktúra a külföldön fekvő ingatlanból származó jövedelem adókötelezettségét minimalizálni tudja.

Kedvezményezett adóalanyok

Az új társasági forma nem csak a már működő társaságok számára érhető el, hanem új társaság is alapítható szabályozott ingatlanbefektetési társaságként.

A SZIT elővállalkozását is ugyanazon adójogi kedvezmények illetik meg, mint a SZIT-et, csak haladékot kap az egyes törvényi feltételek teljesítésére.

Az adóelőnyöket a fenti formákon kívül az úgynevezett projekttársaság is élvezheti, amely a SZIT (illetve a SZIT elővállalkozása) 100 százalékos tulajdonában álló – belföldi vagy külföldi székhelyű – olyan társaság, amely kizárólag a fenti tevékenységekkel foglalkozik, és nem rendelkezik más vállalkozásban részesedéssel.

Előnyös adózás

A felsorolt adóalanyokat társaságiadó-mentesség és a helyi iparűzési adó alóli mentesség illeti meg. Ezen felül 2 százalékos kedvezményes illetékmérték alkalmazására jogosultak az ingatlan tulajdonjogának, vagyoni értékű jogának, illetve belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező gazdasági társaságban fennálló vagyoni betétnek a megszerzése esetén. Az adómentesség és az illetékkedvezmény révén jelentős megtakarítás realizálható a társaságoknál, amely végül a részvényesek szintjén osztalék formájában jelenik meg.

Az adómentesség ellenére a társaságiadó-alapot meg kell állapítani, illetve az egyéb adókötelezettségeket is teljesíteni kell.

Az adómentesség feltételei

A kedvezményes adózási jogkövetkezmények alkalmazásához számos követelménynek kell megfelelni. Többek között:

  • kötelezettségvállalás az osztalék 90 (projekttársaság esetén a 100) százalékának a kifizetésére a beszámoló jóváhagyását követő 15 napon belül,
  • legalább 25 százaléknyi kistulajdonos (közkézhányad),
  • legalább a közkézhányad mértékében törzsrészvények bevezetése szabályozott piacra,
  • tulajdonosi korlát: a részvények maximum 10 százalékát tarthatják hitelintézetek, biztosítók,
  • befektetési követelmény: projekttársaságon, más SZIT-en, valamint főtevékenységként épületépítési projekt szervezésével foglalkozó gazdasági társaságon kívül más gazdasági társaságban nem rendelkezhet részesedéssel a SZIT,
  • a mérlegfőösszeg legalább 70 százalékának megfelelő ingatlanportfólióval kell rendelkezni, amelynek piaci értékelése negyedévente kötelező,
  • az ingatlanokhoz viszonyított idegen tőke aránya nem haladhatja meg a 65 százalékot (projekttársaság esetén a 70 százalékot).
    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom