Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

Adómentes albérleti támogatás – kinek, hogyan adható?

Az Szja törvény módosításai révén 2017. január 1-jétől már azok a munkavállalók is kaphatnak adómentes lakhatási támogatást (albérleti támogatást),akik akár többedmagukkal, akár egyedül a maguk, vagy a munkáltatójuk által bérelt albérletben élnek.

Tovább

Újabb év végi adóváltozások

Számos újdonságot és érdekességet tartogatott a 2016-os adócsomag, amelynek legutolsó részét az elmúlt héten fogadták el. A változások egyebek mellett érintik aTAO-t, a KIVÁ-t, a Szocho-t és az EHO-t is.

Tovább

Minimálbér, garantált bérminimum 2017

A kormány és a versenyszféra képviselőinek megállapodása alapján eldőlt a 2017. évi minimálbér és garantált bérminimum összege. 2016-hoz viszonyítva előbbi összege mintegy 15, utóbbi 25 százalékkal emelkedik. A 2017-ben és 2018-ban érvényes minimálbér és garantált bérminimum összegeket tartalmazó rendelet a Magyar Közlöny 2016. évi 204. számában jelent meg.

Tovább

Mire figyeljen könyvelőváltás lebonyolítása során?

Egy könyvelőváltási döntésnek sokféle előzménye lehet. Előfordulhat, hogy például a vállalat növekedése, a tevékenysége bővülése miatt több, vagy más tartalmú szolgáltatásra van szükség, de okot adhat erre az elégedetlenség is a jelenlegi szolgáltatással. Ha eljött az ideje annak, hogy ezt a feladatot új szolgáltatónak adja át, érdemes néhány alapszabályt végiggondolni, mielőtt kiválasztja az igényeinek leginkább megfelelő könyvelőirodát.

Tovább

Bérváltozás? – A munkaszerződés módosításának esetei

A felek számára nem mindig egyértelmű, mikor lehet szükség a munkaszerződés módosítására, és milyen formában lehet ezt megtenni. A nemrég közzétett jövő évi minimálbér- és garantáltbérminimum-változások kapcsán érdemes áttekinteni a munkaszerződés módosításra vonatkozó szabályokat.

Tovább

ECJ: Vér ADÓ - újabb fordulat!

Korábbi blogbejegyzésünkben a vérplazma áfabeli megítélésével kapcsolatos bizonytalanságokat és joghézagokat elemeztük egy német előzetes döntéshozatal iránti kérelemmel kapcsolatban (C-238/16. sz. ügy),melyben döntés még nem született. Az Európai Bíróság (EB) egy korábbi, hasonló tárgyban kelt kérelem kapcsán (C-412/15. sz. ügy) azonban precedensértékű ítélettel állt elő, mely kihatással lehet a vérplazmaállomások robbanásszerű terjeszkedésére, illetve az ezzel kapcsolatos gyógyszerkutatások fellendülésére.

Tovább

KIVA - Mentőöv a KKV-knak?

Új elemként került be a legutóbbi adócsomag-tervezet részeként a KIVA kulcsának módosítása, amelyre már sokan vártunk. A nyári módosítások és a vállalati adónemeket és járulékterheket érintő őszi változások után ez a javaslat mentőövként újra előtérbe tolta a KIVA-t, mint a hazai kis- és középvállalkozások számára megoldást jelentő opciót.

Tovább

Kiemelt témák