Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

AEO – A vámeljárások jolly jokere

Az Európai Unió hosszú távú célja a vámeljárások teljes elektronizálása, amelynek alapvető feltétele a vámeljárásban közreműködő gazdálkodó megbízhatósága. Az a társaság, amely már rendelkezik Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) engedéllyel, a vámhatóság feltétlen bizalmát élvezve kiemelkedő előnyhöz juthat versenytársaival szemben.

Tovább

Járulékcsökkentési program már 2017-től?

Egyre valószínűbb, hogy már az őszi adócsomag részét fogja képezni az a járulékcsökkentési program, ami az eddig ismert tervek szerint csak 2018-tól volt várható. A program részletei ugyan még nem ismertek, azonban a 2017. januári hatályba lépés miatt október végéig minden bizonnyal kibújik a szög a zsákból.

Tovább

Egyszerűsített foglalkoztatás és alkalmi munka szabályok az Mt. szerint

Az egyszerűsített foglalkoztatás rövid, jellemzően egy konkrét feladat elvégzésére irányuló jogviszony, nem tartós foglalkoztatásra irányul. Egyszerűsített foglalkoztatás lehet az alkalmi munka, a filmipari statiszta alkalmi munkája, a mezőgazdasági, vagy a turisztikai idénymunka is. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait kell alkalmazni akkor is, ha foglalkoztatási szövetkezet a tagjait munkaerő-kölcsönzés keretében a mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkára kölcsönzi ki. Ebben az esetben a munkáltató alatt a foglalkoztatási szövetkezetet kell érteni.

Tovább

ECJ: Vér ADÓ - Gyógyszer-alapanyagként is adómentes-e a vérplazma?

A véradás mellett a vérplazmagyűjtés is kiemelt jelentőségű egészségügyi és társadalmi feladat, mivel a plazma számos súlyos betegség gyógyítására alkalmas gyógyszer alapanyaga, amelynek mesterséges előállítása nem lehetséges. A vérplazma gyűjtésének van egy olyan vetülete, amely bizonytalanságot vet fel a tagállamok ügyleteinek résztvevőiben, áfabeli megítélése a HÉA-irányelv (Irányelv) értelmében ugyanis nem teljesen egyértelmű.

Tovább

Új EKÁER módosítás

2016. október 13-tól a 2500 kg/5 millió forintos EKAER mentesség már a nem útdíjköteles gépjárművekre is vonatkozik.

Tovább

Új jövedéki szabályozás, itt a nyilatkozatok ideje!

Az új jövedéki törvény fontos célja az egyszerűsítés, az egységesítés, a gazdálkodók adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint az adóbeszedés hatékonyságának növelése. Ennek érdekében az új szabályozás meghatározó tartalmi és szerkezeti változtatásokat tartalmaz.

Tovább

Vámtarifaszám és adókötelezettségek

Nagy jelentőséggel bír a termékek vámtarifális besorolása a társaságok kötelezettségeinek teljesítése során. Ez az egyetlen olyan harmonizált besorolási rendszer, amelyben minden létező áru a megfelelő vámtarifaszámmal meghatározható és amelyet a világon mindenütt egységesen értelmeznek. A terméket a különböző földrészeken vámtarifaszámuk (vtsz, vagy KN kód) alapján azonosítják.

Tovább

Munkáltatócsere – a jogfolytonos munkáltatói jogutódlás az Mt. szerint

A munkavállaló a munkaviszonyban személyesen köteles ellátni a feladatait, ezért ha egy munkaviszonyban a munkavállaló személye megváltozik (pl. egy munkakört új munkavállaló tölt be az elbocsátott helyett),akkor nyilvánvalóan teljesen új munkaviszony kezdődik. Előfordul azonban, hogy a munkaviszonyban a munkáltató személye módosul, a munkaviszony mégis „ugyanaz” marad, vagyis az előző munkáltatóval megkezdett munkaviszony egy másik munkáltatóval, de változatlan tartalommal és feltételekkel, megszakítás nélkül (jogfolytonosan) folytatódik tovább.

Tovább

Kiemelt témák