Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

Az általános forgalmi adó 2017. évi változásai

2017. január 1-től 5 százalékos adókulccsal adózik a baromfihús, a friss vagy hűtött madártojás, a friss tej, továbbá 18 százalékos adókulcs vonatkozik az SZJ 55.30.1 alá tartozó étkezőhelyi vendéglátás keretében történő étel- és helyben készült, nem alkoholos italfogyasztásra, az internethasználattal kapcsolatos szolgáltatásokra, valamint továbbra is ide tartoznak a – a friss tejen kívüli – tej és tejtermékek.

Tovább

A britek kilépése a vámunióból – „Kemény” Brexit

Theresa May brit miniszterelnök Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnéséről tartott legutóbbi beszédében kijelentette, hogy teljes körű elszakadást tervez az EU-tól, és nem akarja megtartani az EU-tagság egyes elemeit sem. „Nem törekszünk olyan modellekre, amelyeket más országok alkalmaznak, és nem akarjuk megtartani az EU-tagság egyes elemeit.”

Tovább

Januári bérszámfejtési teendők

Január folyamán számos adminisztrációs határidőt kell betartania mind a munkavállalóknak, mind pedig a munkaadóknak a bérszámfejtéshez kapcsolódóan. Szinte minden hétre jut egy-egy újabb nyomtatvány, amit ki kell osztani, ki kell töltetni és vissza kell juttatni, méghozzá ha lehet, minél hamarabb, hogy a januári bérek kifizetésekor már minden munkavállaló fizetésében érvényesíteni lehessen a megfelelő kedvezményeket, beállítani a cafeteria juttatásokat és elindítani a 2016. évi adóelszámolást.

Tovább

Figyelem, közeleg a vámfelfüggesztés iránti kérelmek benyújtási határideje!

Vámfelfüggesztés iránti kérelmek a tavaszi fordulóban 2017 februárjának végéig terjeszthetőek elő az Európai Bizottságnál, amelyre a Közösség feldolgozóiparában tevékenykedő gazdálkodóknak van lehetőségük - bizonyos feltételek együttes fennállása esetén. A vámfelfüggesztések jóváhagyása esetén azok mentességet biztosítanak az érvényességi időszak alatt az adott termékre vonatkozó vámok alól.

Tovább

Hogyan segítik a digitális megoldások vállalata pénzügyeit?

A modern vállalkozási környezetben a számvitelnek is haladnia kell az információtechnológiai igényekkel, lehetőségekkel. Manapság már kis- és középvállalati szinten is előtérbe került az egyszerű könyvviteli rendszer helyett a digitális megoldásokat is alkalmazó, vagy erre épülő hatékonyabb könyvelés.

Tovább

Cafeteria szabályok 2017

Az Országgyűlés tavaszi és őszi ülésszakán elfogadott adótörvény-módosítások több ponton érdemben és alapvetően megváltoztatták a cafeteriarendszerek gerincét adó béren kívüli juttatások szabályait. A módosítások a vállalkozásokat a cafeteriarendszereik újragondolására késztethetik, az érvényes kereteket foglaljuk össze az alábbiakban.

Tovább

Távolléti díj – mikor jár és hogyan számítandó az Mt szerint?

A Munka Törvénykönyve korábbi szövege még az átlagkereset fogalmát használta azokra az esetekre, amelyek díjázását a jelenleg hatályos Mt. már távolléti díj néven definiálja. Az alábbiakban áttekintjük, hogy mikor kell egy munkavállalónál távolléti díjat számolni és hogyan kalkulálandó ennek összege.

Tovább

Kiemelt témák