Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

A tervezett béremeléssel a járulékcsökkentés mellett is jól járna az államkassza is

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ambiciózus tervet jelentett be. 2017-ben a minimálbér összegét 15 százalékkal 127 650 forintra, míg a garantált bérminimum összegét 25 százalékkal 161 250 forintra emelné a kormány. Annak érdekében, hogy a vállalkozások által is megtapasztalt bérnyomás ne egyedüliként a társaságok terheit növelje 6 évre elhúzódó szociális hozzájárulási adó csökkentési tervet jelentett be. Ennek keretében jövőre 4 százalékponttal, a későbbi években pedig 2–2 százalékponttal mérséklődne a közteher mértéke.

Tovább

Folyamatos kiküldetés – változó szabályok!

Azon ágazatokban, ahol a munkavállalók egy része munkáját szokásosan a munkáltató székhelyén, vagy telephelyén kívül végzi, jelentős költségnövekedést is eredményezhetett a személyi jövedelemadóról szóló törvény kiküldetés definíciójának idén augusztus 1-jei módosítása. A napokban beterjesztett törvénymódosítás ezt a problémát kívánja rendezni, kérdés, hogy hatékonyan teszi-e ezt?

Tovább

Vállalati pénzügyek - a folyamatok modernizálása

A középvállalatok piacain tapasztalható gyors változások javarészt a fejlődő technológiára, a globalizációra és az összeolvadások és felvásárlások növekvő számára vezethető vissza. Mindez a vállalat pénzügyi területével szemben is növeli az elvárásokat, kiemelt szerepet kap a változások előrejelzésének képessége és a gyorsan változó vevői- és piaci igényeknek való megfelelés. A hatékonyan működő szervezetekben a pénzügyi terület a stratégiai döntések előkészítésében, levezényelésében és az ehhez szükséges belső tanácsadásban fontos szerepet tölt be.

Tovább

Személyi jövedelemadózást érintő változások

Az adótörvény-javaslat szövegében taláható néhány olyan rendelkezés is, amely újdonságnak számít a jelenlegi Szja szabályokhoz képest, a változások többsége pedig a hatályos törvényi rendelkezések kiegészítését, pontosítását jelenti.

Tovább

Változások az adózás rendjében

Az Art. tervezett változásainak fontosabb elemei az adócsalások és a feketegazdaság visszaszorítását, az adózó jogszabálysértési kockázatának csökkentését célozzák, illetve érintik az adózói minősítéseket, és az adóbevallási tervezet elkészítését is.

Tovább
Fajcsák Gábor

Társasági adó változások 2017

A Tao tv. változások elsősorban a kedvezmények körének bővítését szolgálják, ezek egy része adóalap-kedvezmény formájában, másik része adókedvezményként jelenik meg a jogszabálytervezetben.

Tovább

Jövedéki és forgalmi adó változások

A parlament elé beterjesztett adócsomagban foglaltak szerint az Országgyűlés által 2016. június 7-én elfogadott új jövedéki szabályozás nem lép életbe az eredetileg tervezett időpontban, 2017. január 1-én. A törvényjavaslat szerint az áfa alanyi adómentesség értékhatára is változik, 6 millióról 8 millió forintra emelkedik.

Tovább

Mi lesz az ez évi szabadsággal?

Az év végéhez közeledve munkáltató és munkavállaló számára is egyre égetőbb kérdés az idei évből még fennmaradt szabadnapok kiadása, kivétele. Ágazattól és munkahelytől függően van lehetőség az ünnepekre is tartalékolni a szabadnapokból. Mi a teendő akkor, ha nincs lehetőség az év végéig a szabadnapok felhasználására?

Tovább

Járulékkulcsok változása 1996 – 2017

Hamarosan megismerhetjük a kormányzat jövő évi adójogszabályokra vonatkozó elképzeléseit. Az elmúlt hetekben eldőlni látszott az a kérdés, amit korábbi bejegyzésemben csak latolgattam, hogy melyik adónemet fogja érinteni a bérhez kapcsolódó adók, járulékok csökkentése. Az ismertté vált tervek alapján a szociális hozzájárulási adó csökkentésére lehet számítani.

Tovább

Mikor van kártérítési felelőssége a munkavállalónak?

A munkáltatók egyik jelentős kockázata a dolgozók által okozott károk kérdésköre. A munkavállalói kárfelelősség két alapesete, amikor a munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével úgy okoz kárt a munkáltatónak, hogy megrongál valamit, ami a munkáltatóé, vagy ha úgy keletkezik kár, hogy valami elvész, megsemmisül, eltűnik.

Tovább

Kiemelt témák