Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

Változhatnak a vámjogi képviselet szabályai

2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

Tovább

Milyen Mt.-változások voltak és lesznek még 2018-ban?

A GDPR követelményeinek való megfelelésre törekvés mellett nem árt tisztában lennünk a munka törvénykönyvének (Mt.) 2018-ban már hatályba lépett, vagy az év során később hatályba lépő változásaival. Bejegyzésünkben áttekintjük ezeket a változásokat, az újdonságokat igyekszünk gyakorlati oldalról is bemutatni, a munkáltatók és alkalmazottaik dolgának megkönnyítése érdekében.

Tovább

Mi lesz, ha 2019. december 31-ig él az új lakások kedvező áfakulcsa?

A pénzügyminiszter bejelentése, mely szerint 2020-tól újra 27 százalékos áfa terheli az új lakások értékesítését, kedvezőtlenül fogja érinteni a jövő év végén, illetve 2020. elején realizálódó lakásingatlan értékesítési tranzakciókban részt vevő feleket. A nettó elszámolással csak az eladók, a bruttó elszámolással kizárólag a vevők járhatnak jól. Ahhoz, hogy egyik fél se járjon sokkal rosszabbul, adminisztratív többletterheket kell vállalniuk a feleknek.

Tovább

GDPR – hatályba lépett az Info törvény módosítása

2018. július elsején hatályba lépett az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása. A jogharmonizációs célt kitűző jogszabály néhány, az európai adatvédelmi rendelet végrehajtásához szükséges rendelkezéseket tartalmaz.

Tovább

Változó NAV bírságolási gyakorlat

Az adóhatóság idén is közzétette frissített útmutatóját az új adóeljárási és végrehajtási törvény alapján történő bírságolási gyakorlatának fontosabb szabályairól. A főszabály szerinti 50 százalékos adóbírság bizonyos esetekben továbbra is elérheti a 200 százalékot, amennyiben a NAV a tudatos adóelkerülést bizonyítani tudja.

Tovább

Egy hónap türelmi idő az online számlabekötés kapcsán

A vállalatok online számlaadat-szolgáltatásának megkezdésére további 1 hónap felkészülési időt biztosít a szabályozó az utolsó pillanatban megjelent tájékoztatás szerint. Július 31-ig tudják bírságmentesen beüzemelni az adózók számlaadat-jelentésüket, az adatszolgáltatásra kötelezett számlák adatainak 2018. július 31-ig be kell érkeznie az adóhivatalhoz.

Tovább

Kiemelt témák