Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Mi történik, ha egycélú utalvány utólagosan többcélúvá válik?

2019-től egycélú utalványnak minősül az az utalvány, amelynél már a kibocsátáskor ismert az utalvány tárgyát képező termék teljesítési helye, illetve a fizetendő adó összege. Az utalványok témakörében egy újabb „jogértelmezési rejtélyre” szeretnénk rávilágítani: az „utólagosan” többcélúvá vált utalvány problémájára.

Tovább

2019-től nem kell útnyilvántartás a lízingelt céges autókra?

Jelentős könnyítésnek örülhetünk, ugyanis az Európai Tanács október 2-i határozata értelmében 2019. január 1-től nem szükséges nyilvántartást vezetni a bérbe vett céges személygépkocsik magáncélú használatáról, a bérbevételhez kapcsolódó kiadások áfájának 50 százaléka igazolás nélkül is levonható, miután ez a döntés magyar törvényalkotási folyamaton is keresztülmegy!

Tovább

Jogkövetési vizsgálat vagy adóellenőrzés?

Az adóigazgatási rendtartás (Air.) 2018. január 1-től lecsökkentette az ellenőrzési eljárástípusok számát. Az Air immár csak két ellenőrzési típust nevesít: az adóellenőrzést és a jogkövetési vizsgálatot.

Tovább

A gazdálkodók jelentős része nem tudja, hogy termékdíjat kellene fizetnie!

„A tudatlanság és a közömbösség senkit sem menthet meg. A tudás sokkal inkább.” Orson Scott Card amerikai író megállapításával nem érdemes vitatkozni, ha valaki mégis más véleményen lenne, igazát semmiképpen ne az adózási szabályokkal bizonyítsa, ugyanis a szabályok nem ismerete senkit nem hat meg egy adóvizsgálat során.

Tovább

Mibe kerül a minimálbér változása?

Előzetes információk alapján 2019-től az idei 138.000 forintról 150.000 forintra emelkedik a minimálbér összege. Emellett a garantált bérminimum a jelenlegi 180.500 forintról várhatóan 202.000 forintra növekszik január elsejétől.

Tovább

Vámkezelni Magyarországon importáfa nélkül!

A magyar vám és adórendszer egyik gyakran elhangzó kritikája, hogy az áfa és köztük az import során fizetendő importáfa mértéke a maga 27 százalékával elviselhetetlenül magas. Nehéz ezzel a véleménnyel vitatkozni, mert valóban, az áfa mértéke világszerte Magyarországon a legmagasabb.

Tovább

Kiemelt témák