Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Árverezett cégingatlan – áfa- és illetékkötelezettségek

Az árverés az áfa rendszerében termékértékesítésnek minősül, így a céges ingatlan kényszerértékesítése során is felmerül az áfakötelezettség. Kit terhel az áfa ilyenkor és kell-e a vevőnek vagyonszerzési illetéket fizetnie az árverésen megszerzett ingatlan után?

Tovább

Nincs még minden veszve - Cafeteria 2019

Az évközi változások jelentősen megnyirbálják a cafeteriarendszer lehetőségeit 2019 januárjától. Egyfelől a vállalatok érdeke áttekinteni, hogy a közterhekkel együtt milyen cafeteriastruktúrát érdemes kialakítani jövőre, másrészt mi az, ami valóban fontos a munkavállalók számára és ezeket a lehetőségeket hogyan tudja a társaság a cafeteriában, vagy ezen kívül biztosítani.

Tovább

Miért fontos a cég döntéshozóinak ismernie a TP-dokumentációt?

A társaság minden felelős döntéshozójának célszerű ismernie a TP-dokumentáció tartalmát, mert az az az új szabályok miatt olyan mélységben tárja fel az adózó kapcsolt ügyleteire, saját eredményére vonatkozó álláspontját, következtetéseit, amely miatt fontos, hogy az helyes megállapításokat tartalmazzon. A társaság egészére nézve jelentős következményekkel járhat, ha egy NAV-ellenőrzés a nyilvántartásban foglaltakat alapul véve ítéli meg egy ügyletet, ugyanis, ha az adott ügylet a valóságban nem a dokumentációban leírtak szerint zajlik, a társaság számára már nehéz lehet azt utólag alátámasztani, bizonyítani.

Tovább

Környezetvédelem és cégértékelés

Minden szektornak megvannak a maga specialitásai befektetői szemszögből, most a környezetvédelmi szektor értékelési kihívásait vizsgáljuk meg a fundamentumok és a piaci dinamikák figyelembevételével. Az egyes társaságok sajátosságai nagyban befolyásolhatják ugyan az egyedi cégértékelések kimenetelét, de ökölszabályként jó tisztában lenni néhány sarokponttal.

Tovább

Utalványok áfabeli kezelése – 2019-től előre fizetendő?

Az utalványokra vonatkozó egységes európai változtatások 2019. január 1-től Magyarországon is életbe lépnek. Szűk 4 hónap áll a cégek rendelkezésére, hogy utalványokhoz kapcsolódó gyakorlatukat áttekintsék és ha kell módosítsák, hogy az áfakötelezettség változása ne okozzon problémát januártól.

Tovább

Hogyan kerülhető el a céges ingatlan elárverezése?

Az adótartozás miatt lefoglalt céges ingatlan becsértékének megállapítása után kerülhet sor annak értékesítésére. Meg kell várni az árverezést, vagy létezik más megoldás? Milyen intézkedésekkel szemben lehet végrehajtási kifogással élni és mire kell ügyelni az eljárás során?

Tovább

Online számlariport: kihívás teljesítve!

A júliusban elstartolt NAV valós idejű számlajelentése egy olyan versenyhez hasonlított, amelyen a résztvevők készen kapható, vagy saját maguk által készített „eszközökkel” próbáltak elindulni a kijelölt pályán. A júniusi tesztidőszak egy hasznos méltányossági hónappal meghosszabbításra került, így július 31-ig kellett mindenkinek ledolgoznia esetleges lemaradását, augusztus 1-től pedig már kötelező a folyamatos megfelelés.

Tovább

Érvénytelen lehet a kiküldetés az A1-es igazolás ellenére!

Érdekes magyar vonatkozású ítélet született ma az Európai Bíróság előtt, a kiküldetési szabályok alkalmazása kapcsán. Bár egy osztrák húsipari feldolgozó üzemben évek óta magyar kiküldöttek végzik a munkát és mindegyikük rendelkezik a magyar egészségbiztosítási szerv által kiállított érvényes A1 igazolással, a mai ítélet alapján a dolgozók mégis az osztrák társadalombiztosítás hatálya alá tartoznak.

Tovább

Külön törvény született az üzleti titokról

Az üzleti titok és a hozzá közel álló védett ismeret (know-how) fogalmát, a hozzá fűződő jogi érdek érvényesítésének feltételeit és a megsértésük esetén a szankciókat eddig a Ptk. és a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény tartalmazta. Ezt a kettős rendszert és a vele járó nehezebb átláthatóságot szüntette meg az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény.

Tovább

Kiemelt témák