Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

Külön törvény született az üzleti titokról

Az üzleti titok és a hozzá közel álló védett ismeret (know-how) fogalmát, a hozzá fűződő jogi érdek érvényesítésének feltételeit és a megsértésük esetén a szankciókat eddig a Ptk. és a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény tartalmazta. Ezt a kettős rendszert és a vele járó nehezebb átláthatóságot szüntette meg az üzleti titok védelméről szóló 2018. évi LIV. törvény.

Tovább

A Brexit akár minta is lehet!

A Brexitről a fogalom létrejötte óta szinte folyamatosan hallunk - hol jót, hol rosszat, hol ellentmondásokkal fűszerezett elemzéseket, és hol átpolitizált véleményt. Vámmal és nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó tanácsadóként próbálom nyomon követni az eseményeket, még ha ez nem is egyszerű.

Tovább

Cégértékelési alapok

A cégértékelések során három jól bevált módszert, vagy ezek kombinációját szokták alkalmazni. Érdemes tisztában lenni ezek jellemzőivel akár egy cég eladása, akár vásárlása szerepel a tervekben.

Tovább

Mit kell tudni a céges ingatlanra vezetett végrehajtásról?

Milyen szabályokra kell figyelniük az adósoknak az adóvégrehajtás során? Mi történik a nem magánszemély tulajdonában lévő ingatlannal, ha végrehajtási eljárás alá kerül, elkerülhető-e a kényszerértékesítés? Következő bejegyzéseinkben többek között ennek járunk utána.

Tovább

Családok, gyerekek, SZJA

Érdekes adatsort tett közzé a KSH a magyar lakosság és háztartások összetételének megoszlásáról a 2016. évi mikrocenzus eredményei alapján.

Tovább

A végrendelet kevés, ha az alkalmatlan utódoktól kell megmenteni a céget

A rendszerváltás környékén alapított, a magyar gazdaság meghatározó szeletét kitevő családi vállalkozások vezetői tömegesen érik el a nyugdíjkorhatárt, miközben az utódlás sok helyen nem megoldott. Ahol van örökös, még ott sem biztos, hogy a vállalat irányítását ő viszi tovább. Ilyenkor több olyan opció is szóba jöhet, amellyel nem csupán átkerül a vagyon a majdani örökösökhöz, de különböző feltételek is kikötésre kerülnek. Így tervezhet az örökhagyó, ha szeretné, hogy cége hatékonyan működjön tovább nélküle is!

Tovább

Emelkedik a filmtámogatás mértéke, immár 30 százalékra

Az EU bizottságának jóváhagyásával a magyarországi közvetett filmtámogatás mértéke 30 százalékra emelkedik 2018. június 11-től. A magasabb filmtámogatási arány 2024. december 31-ig bizonyosan érvényes, így az egyre erősebb európai és régiós versenyben a magyar filmipar nagy eséllyel megőrizheti piacvezető szerepét. A filmtámogatás igénylésének menetében nem várható változás.

Tovább

Pofon vágták a pálinkát!

Elfogadta az országgyűlés a korábban beterjesztett jelentős NETA változtatásokat. Az új szabályozás átlagosan 20 százalékkal emeli meg a NETA fizetési kötelezettséget. Ennek árhatása azonban eltörpül amellett, hogy a népegészségügyi termékadó fizetési kötelezettség a jövőben a gyümölcspárlatot, és a gyógynövénytartalmú, a hétköznapi életben gyomorkeserűkként is ismert alkoholos italokat is terheli mostantól.

Tovább

Kiemelt témák