Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

Cégkockázat a rendezetlen utódlás

A cégutódlás problémája tömegesen szakad a magyar családi vállalkozások nyakába, miután ezek többségét a rendszerváltás környékén alapították, vagyis a generációváltás igencsak esedékes. Hogyan tud egy cég tulajdonosa visszavonulni az aktív üzleti élettől úgy, hogy közben nem kerül veszélybe a sok év alatt felhalmozott cégvagyon? A családon belüli öröklés kézenfekvőnek hangzik, de egy alkalmatlan utód nagyobb veszélyt jelenthet a cégre, mintha külső érdekeltség kezébe kerül a családi vagyon. A dilemmára azonban van megnyugtató jogi megoldás.

Tovább

Változások az ingatlanjogban 2018

Több fontos változás lépett hatályba az ingatlanjog területén az elmúlt hónapokban. Jelentősen bővült az állami elővásárlási joggal érintett ingatlanok köre 2017 decemberétől, az ingatlanügyletek biztonságát erősíti, hogy a 2018. év elején hatályba lépett új ügyvédi törvény jelentősen módosította az ügyvédi ellenjegyzés szabályait, mind tartalmi, mind formai szempontból. 2018 elejétől lépett életbe az a jogszabály-módosítás is, amely szerint kormányablaknál a jövőben nem terjeszthető elő ingatlan-nyilvántartási kérelem. A termőföld öröklésének szabályozása pedig az egyik EB döntés következtében változhat.

Tovább

Cégértékelés: mihez mérjük a cégünk értékét?

Az EBIT és az EBITDA a vállalatok értékelésére használt legfontosabb pénzügyi mutatószámok, alapvetően ezekre lehet támaszkodni egy működő cég értékének meghatározásakor. Ugyanakkor a cégértékelés területén is vannak olyan összehasonlítási lehetőségek, amelyeket segítségül hívhatunk, mert jó támpontot jelentenek a cég értékének meghatározására.

Tovább

Figyelem, USA érintettsége van? Változik az adózás!

Az új amerikai adóreform-csomag részeként bevezetésre került az ún. átállási adó, amely a korábbi adóhalasztásos USA adórendszerben még nem adózott külföldi nyereség egyszeri megadóztatását célozza, a külföldi leányvállalatoktól kapott osztalékra vonatkozó adómentesítés bevezetése előtt. Ennek értelmében a külföldről származó, a korábbi 35 százalékos szövetségi adóval le nem adózott jövedelmek most – ugyan kedvezőbb adókulccsal – de kötelezően leadózandóak, akkor is, ha nem került sor az osztalék tényleges kifizetésére.

Tovább
RSM Hungary
EBA

European Business Awards: 11 magyar cég Európa legjobbjai között

11 magyar cég került be Nemzeti Bajnokként Európa legjobbjai közé az RSM által támogatott European Business Awards (EBA) idei versenyében. Több ezer európai vállalkozás között közel 100 magyar vállalat szállt versenybe idén, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri a legjobb cégeket.

Tovább

TB kifizetőhely - 100 fő felett kötelező

A tartósan 100 fő feletti dolgozói állománnyal rendelkező munkáltatók esetében kötelező a pénzbeli társadalombiztosítási szolgáltatások helyben elbírálása és kifizetése. Idetartozik a táppénz, a szüléssel és az üzemi balesettel összefüggő készpénzellátások elbírálása, számfejtése és ezeknek a munkabérekkel történő egyidejű kifizetése. Ezt a feladatot a munkáltatónak az állami szervvel kötött együttműködés alapján kötelező átvállalnia.

Tovább

Sikeresen zárultak az RSM Legal EKAER-próbaperei

Korábban beszámoltunk már arról, hogy az RSM Legal az EKAER-bírság alkalmazhatóságával kapcsolatosan több peres eljárást is kezdeményezett. A peres eljárások lezárultak, az eljáró bíróságtól több kérdésre is választ kaptunk, amelyek zsinórmértékül szolgálhatnak a jövőben. A kulcsszó a felróhatóság és a kötelező mérlegelés.

Tovább

SZIT előnyök kis és nagybefektetőknek

A szabályozott ingatlanbefektetési társaság (SZIT) intézménye mindaddig nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, amíg a jogalkotó 2017-ben nem könnyített a magyar piacon túl szigorúnak tűnő peremfeltételeken. Ennek eredményeképpen, a SZIT formában működő ingatlanpiaci szereplők és portfóliók jó teljesítményét a kedvezőbb adózási feltételek mellett az alapításra, működésre vonatkozó egyszerűbb szabályok is támogatják, vonzóvá téve e működési formát az ingatlanpiac tőkeerős szereplői számára. Sőt, a SZIT-ek esetében kötelezően előírt tőzsdei jelenlét miatt a magán- és kisbefektetők is könnyebben hozzáférhetnek az ingatlanpiachoz ezen társaságok részvényein keresztül.

Tovább

Kiemelt témák