Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

TAO-HIPA kalkulációt érintő egyéb tipikus adózói hibák – 3. rész

TAO blogsorozatunk utolsó részében bemutatunk néhány olyan gyakran előforduló hibát, helytelen alkalmazást, amelyek sok társaságnál előfordulnak, és adóbírság kiszabását eredményezték egy adóellenőrzés során. Az év végi zárás során ezekre figyelmet fordítva könnyen elkerülhető az adókockázat!

Tovább

Távmunkában külföldre dolgozik? Most megéri ellenőrizni, hogy biztosan jól adózik-e!

Napjainkban gyakori, hogy nemzetközi munkavégzés keretein belül dolgoznak magyar munkavállalók külföldön. A koronavírus világjárvány okán azonban, sok munkavállaló tért vissza Magyarországra, távmunkában látva el feladatait. Esetükben a külföldről kapott munkabér adózását mindenképpen érdemes vizsgálni. Egyrészt futhatnak adókockázatot, ha külföldön fizetnek szja-t, illetve kedvezőbb is lehet a magyar szja számukra, mint a külföldön megfizetett adó.

Tovább

Pontosításra kerültek a BIREG szabályok

2021. december 27-én megjelent a 789/2021. Korm. rendelet, amely több ponton pontosította a BIREG szabályokat. Az új szabályozás érthetőbbé teszi a BIREG szabályozást és pontosít néhány fogalmat. Többek között leszögezi mit kell érteni a fuvarregisztráció, üzembentartó regisztráció, eseményrögzítés és engedélykezelés alatt.

Tovább

A transzferárazást is ledönti a koronavírus?

A világjárvány által okozott gazdasági változások számos ágazatban csökkentették a jövedelmezőséget, melynek helyes, a szokásos piaci ár elve alapján történő megosztása kulcsfontosságú kérdéssé vált a csoporton belüli tranzakciókat bonyolító multinacionális vállalatok számára. Mindeközben a transzferárazás – és az azzal járó jövedelemoptimalizálás – a magyar adóhatóság figyelmét is felkeltette.

Tovább

Társasági adót érintő adókedvezmények – 2.rész

Blogsorozatunk második részében a társasági adót érintő, igénybe vehető adókedvezményeket mutatjuk be. Felhívjuk a figyelmet az adóellenőrzés során kockázatot jelentő, gyakran előforduló hibákra, hogy az esetleges jogosulatlan adócsökkentés megállapítása elkerülhető legyen.

Tovább

2022-es változások a bérszámfejtés kapcsán

Az év eleje a cégek bérszámfejtése kapcsán mindig ellenőrzéssel és a jogszabályi változások áttekintésével indul. 2022. januárjában a társaságoknak, a munkáltatóknak tisztában kell lenniük a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózást - szja, szocho - egészségbiztosítást, minimálbért érintő változásokkal.

Tovább

Kiemelt témák