Facebook image
Mentés

Filmalkotások támogatása jelentős TAO kedvezménnyel

A 2023-as év hátralévő részére felfüggesztették a látvány-csapatsportok adófelajánlásból történő támogatásának bizonyos lehetőségeit, a keretek lezárásával. Jó hír azonban a társaságoknak, hogy a látványcsapatsport támogatásból szerezhető társasági adóelőnyt filmalkotások támogatásával is lehet pótolni, mivel a filmalkotások támogatásával jelentős TAO kedvezményt érhetnek el.

Filmalkotások támogatása jelentős TAO kedvezménnyel

Bár az idei évre felfüggesztették a látvány-csapatsportok adófelajánlásból történő támogatásának bizonyos lehetőségeit, a társaságoknak nem kell lemondaniuk a TAO adókedvezményekről: sőt a filmalkotások támogatása magasabb adóelőnnyel/adójóváírással jár, mint a látvány-csapatsport támogatás. 

Ennek oka, hogy filmtámogatás esetén nincs kiegészítő támogatás, vagyis adóelőleg felajánlása esetén a teljes támogatási összeg után jár a 7,5% adójóváírás, míg éves adóbevallásban történő felajánlás esetén a támogatási összeg után 2,5% adójóváírásról beszélhetünk. Adófelajánlás esetén, tehát adójóváírás is megilleti a társaságokat, ami túlfizetésként fog jelentkezni a társasági adófolyószámlájukon.

Filmalkotások támogatása – szabad a választás

Az támogató társaság szabadon dönthet abban, hogy egy konkrét filmalkotást/filmprodukciót közvetlenül támogasson, vagy a Filmintézet részére biztosítja a felajánlott összeget. A felajánlás összege tehát a NAV felé adott rendelkezés alapján közvetlenül a meghatározott filmprodukciót létrehozó szervezet részére, vagy a Filmalap elkülönített letéti számlájára kerül.

Mit érdemes tudni a TAO adóelőnnyel járó filmalkotás támogatás folyamatáról

  • az adófelajánlás nem jár semmilyen kockázattal, hiszen a folyamat az állami adóhatóságon keresztül valósul meg, így ez az egyik legbiztonságosabb adómegtakarítási forma,
  • a társaság eredménye (EBIT) változatlan marad, mivel a támogatástól eltérően az adófelajánlás nem ráfordítás. A befizetett adó összegéből történik a felajánlás, így ez a magyar számvitel és IFRS szerint is adónak minősül, 
  • akár háromszor nagyobb arányú adómegtakarítás érhető el, mint az adókedvezményre jogosító hagyományos támogatással
  • akár már a jövő havi adóelőlegből is indítható a felajánlás.

Amennyiben filmalkotás támogatásával szeretné adóelőnyét növelni, szakértő kollégáink segítenek a felajánlás adminisztrációjának hatékony lebonyolításában.

Adótanácsadó segítségét kérem!

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom