Facebook image

Összesen 48 bejegyzés

Vészhelyzeti forgatókönyv Brexit ügyben!

Megkezdődött a visszaszámlálás Brexit kapcsán, a rendezetlen körülmények között történő kilépés lehetősége miatt az Európai Bizottság is kiadott egy „vészhelyzeti közleményt” amelyben érinti az alapvető kapcsolódási pontokat Brexit ügyben.

Tovább

Érdemes már most készülni a Brexitre

A jelen állás szerint senki sem tudja, hogy mi lesz a Brexittel, lesz-e egyáltalán vagy elhalasztják? A sokféle lehetséges forgatókönyv mellett a prudens üzleti működés azonban megköveteli, hogy felkészüljünk a no-deal Brexitre, még akkor is, ha abban reménykedünk, hogy a Brexitet mégis elhalasztják.

Tovább

Szakadék szélén a Brexit!

Lassan minden napra jut egy szavazás az angol alsóházban Brexit ügyben. A szavazás dömpinggel egyedül a fogadóirodák járnak jól, ugyanis nehéz megtippelni, hogy mikor, mi fog történni, melyik politikai erőnek mi az elképzelése, ha van egyáltalán ilyen.

Tovább

Káosz Brexit ügyben!

Nagyobb káoszt már kialakítani sem lehetne a Brexit körül, mint ami jelenleg kialakulni látszik. Pedig a kilépés határideje, 2019. március 29. vészesen közeledik!

Tovább

Adócsomag - A vámigazgatást érintő változások

Az októberben megjelent adócsomag-tervezet a vámszabályokban is több ponton módosítást kezdeményez. A gazdálkodók számára kedvező változás, hogy a vámügyi biztosíték korábban felszabadulhat és változhatnak a vámjogi képviselet szabályai.

Tovább

Vámkezelni Magyarországon importáfa nélkül!

A magyar vám és adórendszer egyik gyakran elhangzó kritikája, hogy az áfa és köztük az import során fizetendő importáfa mértéke a maga 27 százalékával elviselhetetlenül magas. Nehéz ezzel a véleménnyel vitatkozni, mert valóban, az áfa mértéke világszerte Magyarországon a legmagasabb.

Tovább

A Brexit akár minta is lehet!

A Brexitről a fogalom létrejötte óta szinte folyamatosan hallunk - hol jót, hol rosszat, hol ellentmondásokkal fűszerezett elemzéseket, és hol átpolitizált véleményt. Vámmal és nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó tanácsadóként próbálom nyomon követni az eseményeket, még ha ez nem is egyszerű.

Tovább

Változhatnak a vámjogi képviselet szabályai

2018. január elsejével új vámtörvény lépett életbe, vámigazgatási ügyekben ettől kezdve kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni. A leginkább kézzelfogható változás, hogy vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – immár kizárólag vámjogi képviselő járhat el. Bár a szabályozás nem régi, ennek ellenére indokolttá vált a módosítása, amely szerint a vámjogi képviselői feladat ellátásába bevonható harmadik fél is.

Tovább

Kiemelt témák