Facebook image

Összesen 48 bejegyzés

Miként érdemes vámkezeltetni 2018-ban?

2018. január 1-jével új nemzeti vámtörvény lépett életbe, melynek következményeként 2018-tól vámigazgatási ügyekben kizárólag a vámjogszabályokat lehet alkalmazni, közigazgatási vagy az adóigazgatási háttérszabályt már nem. 2018-tól vámigazgatási ügyben – amennyiben az ügyfél nem kíván személyesen eljárni – vámügyeit és az azokhoz kapcsolódó jogorvoslati eljárást kizárólag vámjogi képviselője útján intézheti.

Tovább

Jelentős változás előtt a vámtörvény!

2018. január 1-től gyökeresen megváltoznak a gazdálkodók életét meghatározó eljárásjogi normák. A magyar eljárási szabályozás módosítása érinti a vámigazgatás területét, amely a vámtörvény változtatását teszi szükségessé. Mivel a változás sokrétű, a vámtörvény jelentősen át fog alakulni a következő néhány hónapban!

Tovább

Nincs több gond az EKAER-rel, ha van AEO-engedélye

Az utóbbi idők legmegterhelőbb kötelezettsége és egyik legnagyobb kihívása a gazdálkodóknak az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer, közismertebb nevén az EKAER-rendszer bevezetéséhez kapcsolódó bejelentési kötelezettségek kezelése.

Tovább

Az adó- és vámszankciókat el kell kerülni!

Azt a kifejezést hallva, hogy szankció, egy felelős gazdálkodó felkapja a fejét. Nem azért, mert a kifejezésről pozitív élményre vagy képre asszociál, hanem éppen ellenkezőleg: egy olyan fizetési kötelezettség vagy hatósági intézkedés jut eszünkbe, amitől tartunk, amit szeretnénk elkerülni.

Tovább

Most milliókat spórolhat a vámon! – Újra közeleg a vámfelfüggesztések kérelmezésének határideje

Jelentős vámmegtakarítást érhet el az a gazdálkodó, aki időben él a vámfelfüggesztés lehetőségével. A legközelebbi határidő 2017. augusztus vége, eddig terjeszthető elő a vámfelfüggesztés iránti kérelem a Vámtarifa Bizottságnál. A kérelem elfogadása esetén a gazdálkodó importvám fizetési kötelezettsége 0 százalékra csökkenthető, jelentős összegű vámmegtakarításokat eredményezve.

Tovább

Adó és vámeljárások - túl magas a cégek terhe

Vámfelmérésünk eredménye azt mutatja, a vám- és adókötelezettségekhez kapcsolódó szankciók és jogorvoslati költségek túlzott terheket rónak a cégekre. A jogorvoslati illetékek mellett a pótlólagosan kiszabott vám- és adóterhet, valamint a bírság összegét is a jogerős határozat előtt kell befizetni. A bírság pedig a vitatott összeg 2-5-szörösét is kiteheti. Ez egyrészt túlzott mértékben visszatarthatja a cégeket a jogorvoslattól, másrészt túl nagy anyagi terhet ró a gazdálkodókra.

Tovább

Vámterhek - Felmérés

A vámhatósági eljárások szankciórendszerével kapcsolatos vállalati tapasztalatokról készítünk felmérést a hazai gazdálkodók körében. Amennyiben cége érintett a vám területén kérjük, ossza meg velünk véleményét! Online kérdőívünk kitöltésével a hazai jogszabályi környezet kedvező irányú változását is segíti.

Tovább

Kiemelt témák