Facebook image

Összesen 48 bejegyzés

BIREG kötelezettség - uniós jogba ütközhet?

2020. december 31-én jelent meg a BIREG kötelezettségről szóló szabályozás, mely elektronikus csatornába tereli a nemzetközi fuvarozáshoz kapcsolódó engedélyek regisztrációját, a fuvarozót, illetve a fuvarozás fel és lerakóit is érinti.

Tovább

Brexit - A szabadkereskedelmi megállapodás mellett is komoly változások lesznek!

A Brexit folyamatra jellemzően, szinte az utolsó pillanatban sikerült megállapodniuk a feleknek. Van „deal” így, az Egyesült Királyság rendezett formában hagyja el az Európai Uniót és ezáltal a Vámuniót. Ez mindenképpen örömteli, ugyanakkor az is látható, hogy a megállapodás alapján is olyan változások várhatóak, melyek jelentős költségnövekedést, szállítási idő növekedést, többlet adminisztrációt, és nyitott kérdéseket eredményeznek.

Tovább

Jövedéki változások a kilépés kapcsán

2021. január 1-től Nagy-Britanniából immár import-export realizálódik az áruk mozgása kapcsán, tehát vámeljárás alá kell vonni a termékeket és ez vonatkozik a jövedéki törvény hatálya alá tartozó árukra is. EORI számot is kell igényelniük a gazdálkodóknak.

Tovább

Brexit visszaszámlálás és vészforgatókönyv!

Megkezdődött a Brexit visszaszámlálás, pár nap múlva az Egyesült Királyság elhagyja az Európai Vámuniót, vámszempontból harmadik országgá válik. A vámkötelezettségekről és teendőkről 12 pontban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Tovább

Újabb vámkedvezmény az AEO gazdálkodók részére

Korábban már több fórumon, illetve blogunkban is felhívtuk a vámterületen tevékenységet végző gazdálkodók figyelmét az AEO előnyeire. A kedvezmények köre ismét bővült, 2020. szeptember 1-től a NAV a kivitel szempontjából, megbízható ügyfeleknek minősíti az AEOC/AEOF engedéllyel rendelkezőket.

Tovább

Díjmentes vám- és jövedéki tanácsadás a koronavírus elleni védekezésért

Az RSM Hungary vám, jövedéki és termékdíj üzletága a COVID-19 vírus elleni védekezés támogatása érdekében díjmentesen nyújt vám és jövedéki szakmai segítséget a vírus terjedésének megakadályozásához, a betegek gyógyításához szükséges védőeszközök, fertőtlenítőszerek behozatala terén, az érintett termékek jövedéki és vámkezelésében.

Tovább

2020-as vámtarifaszám besorolás változások!

Több adó szempontjából is meghatározó, hogy mi a vámtarifaszáma egy terméknek, ezért év elején mindig érdemes nyomon követni az EU-s vtsz változásokat. A 2020. január 1-től életbe lépő vámtarifaszám változások többek között jövedéki termékeket is érintenek.

Tovább

Kiemelt témák