Facebook image

Összesen 48 bejegyzés

Vámszankciók – indokolatlan terhek?

Alapvető elvárás, hogy egy gazdálkodónak jogszerűen kell eljárnia tevékenysége során, de megítélésem szerint a hatóságok vonatkozásában ez a kötelezettség legalább ilyen fontos. Tradicionálisan garanciális jog, hogy amennyiben egy gazdálkodó úgy érzi, vele szemben egy hatóság jogszerűtlenül járt el, lehetősége legyen annak vitatására, azaz működjön a jogorvoslat rendszere a közigazgatásban.

Tovább

Felkészülten kell várni a vám- és jövedéki ellenőrzéseket!

Az új jövedéki törvény áprilisban lép életbe, így aktuális végiggondolni, hogy a változó jogszabályi környezetben az e tevékenységet végzők tudása, felkészültsége megfelelő-e. A vám- és jövedéki területeken dolgozóknak speciális felkészítésre is szükségük lehet, annak érdekében, hogy egy esetleges vámellenőrzést vagy jövedéki ellenőrzést magabiztosan tudjanak kezelni.

Tovább

A britek kilépése a vámunióból – „Kemény” Brexit

Theresa May brit miniszterelnök Nagy-Britannia EU-tagságának megszűnéséről tartott legutóbbi beszédében kijelentette, hogy teljes körű elszakadást tervez az EU-tól, és nem akarja megtartani az EU-tagság egyes elemeit sem. „Nem törekszünk olyan modellekre, amelyeket más országok alkalmaznak, és nem akarjuk megtartani az EU-tagság egyes elemeit.”

Tovább

Figyelem, közeleg a vámfelfüggesztés iránti kérelmek benyújtási határideje!

Vámfelfüggesztés iránti kérelmek a tavaszi fordulóban 2017 februárjának végéig terjeszthetőek elő az Európai Bizottságnál, amelyre a Közösség feldolgozóiparában tevékenykedő gazdálkodóknak van lehetőségük - bizonyos feltételek együttes fennállása esetén. A vámfelfüggesztések jóváhagyása esetén azok mentességet biztosítanak az érvényességi időszak alatt az adott termékre vonatkozó vámok alól.

Tovább

AEO – A vámeljárások jolly jokere

Az Európai Unió hosszú távú célja a vámeljárások teljes elektronizálása, amelynek alapvető feltétele a vámeljárásban közreműködő gazdálkodó megbízhatósága. Az a társaság, amely már rendelkezik Engedélyezett Gazdálkodói (AEO) engedéllyel, a vámhatóság feltétlen bizalmát élvezve kiemelkedő előnyhöz juthat versenytársaival szemben.

Tovább

Vámtarifaszám és adókötelezettségek

Nagy jelentőséggel bír a termékek vámtarifális besorolása a társaságok kötelezettségeinek teljesítése során. Ez az egyetlen olyan harmonizált besorolási rendszer, amelyben minden létező áru a megfelelő vámtarifaszámmal meghatározható és amelyet a világon mindenütt egységesen értelmeznek. A terméket a különböző földrészeken vámtarifaszámuk (vtsz, vagy KN kód) alapján azonosítják.

Tovább

Kiemelt témák