Facebook image

Összesen 176 bejegyzés

Minimálbér, garantált bérminimum 2020

Megszületett és bejelentésre került a 2020. évi minimálbér és garantált bérminimum összege. A korábbi, kétéves bérmegállapodásban lefektetett, 8 százalékos minimálbér növekedéssel és garantált bérminimum emeléssel kell tervezni 2020 januárjától a teljes munkaidőben dolgozók fizetése esetében.

Tovább

Társadalombiztosítási ellátások: családtámogatások

A családalapítás súlyos anyagi terhet róhat a leendő szülőkre, ugyanakkor a társadalom számára is fontos lépést jelent, éppen ezért az állam próbál kedvező feltételeket biztosítani a gyermeket vállaló és nevelő szülők számára. A magyarországi szabályozás többféle ellátást és támogatást tud nyújtani, amelyek egy része alanyi jogon illeti meg a jogosultakat, míg mások jogszabályi feltételekhez kötöttek.

Tovább

Társadalombiztosítási ellátások a keresőképtelen időszakokban

A dolgozói betegszabadság és a táppénz biztosítási jogviszonyhoz kötött - a nyugdíjas foglalkoztatás kivételével -, azok a munkaviszonyban állók jogosultak rá, akik egészségbiztosítási járulékot fizetnek és jellemzően betegség miatt időszakosan nem tudják ellátni feladatukat, keresőképtelenné válnak.

Tovább

Társadalombiztosítási alapok

A társadalombiztosítási ellátások egy cég képviselőjeként és magánszemélyként is érintenek bennünket. Sorozatunkban a társadalombiztosítás szerteágazó egységeivel foglalkozunk, kitérünk majd a fogalmak és eljárási rendek menetére és a rendszerszintű, a cégeket érintő folyamatok bemutatására is.

Tovább

A Munka Törvénykönyvét érintő GDPR változások

A GDPR-salátatörvény, azaz az Európai Unió adatvédelmi reformjának végrehajtása érdekében szükséges törvénymódosításokról szóló 2019. évi XXXIV. törvény, 2019. április 26-i hatállyal több ponton is módosította a Munka Törvénykönyvét. Nézzük, melyek a legfontosabb változások.

Tovább

A munkaidő beosztásának szabályai az Mt. szerint

A munkaidő beosztásának Mt.-ben meghatározott főbb szabályai nem csak a munkaidő, de a munkaközi szünet, a pihenőidő és a pihenőnapok beosztását is szabályozzák, fontos továbbá ismerni a különböző munkarendeket. A beosztási szabályok egy része minden esetben munkarendtől függetlenül, néhány szabály pedig csak meghatározott munkarend ill. munkáltatói tevékenység-típus esetén alkalmazandó.

Tovább

Kiemelt témák