Facebook image

Összesen 176 bejegyzés

2022-es változások a bérszámfejtés kapcsán

Az év eleje a cégek bérszámfejtése kapcsán mindig ellenőrzéssel és a jogszabályi változások áttekintésével indul. 2022. januárjában a társaságoknak, a munkáltatóknak tisztában kell lenniük a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózást - szja, szocho - egészségbiztosítást, minimálbért érintő változásokkal.

Tovább

Minimálbér, garantált bérminimum 2022

Megszületett és bejelentésre került a 2022. évi minimálbér és garantált bérminimum összege. 2022-re több mint 19 százalékos minimálbér és 18 százalékos garantált bérminimum emeléssel kell tervezni a teljes munkaidőben dolgozók fizetése esetében.

Tovább

Egészségbiztosítási ellátások igénylése – erre figyeljünk!

Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátások igényléséhez legtöbbször a biztosított nyilatkozata is szükséges az adott ellátás megállapításához, a TB kifizetőhelynek minősülő cégek esetében is. Táppénz, csecsemőgondozási díj, gyermekgondozási díj, örökbefogadói díj esetén is probléma, ha a foglalkoztatóhoz benyújtott igénybejelentés hiányos vagy a hibás.

Tovább

Munkaügyi ellenőrzések helyett foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzések

Az idei év változást hozott a munkaügyi ellenőrzés területét érintően is. A munkaügyi hatóságok szerepét a foglalkoztatás-felügyeleti hatóságok vették át 2021. március elsejétől, így a munkaügyi ellenőrzés helyébe a foglalkoztatás-felügyeleti hatósági ellenőrzés lépett. A munkáltatók a korábbi munkaügyi ellenőrzések helyett foglalkoztatás-felügyeleti ellenőrzésre számíthatnak.

Tovább

Nyári munka-diákmunka szabályok az Mt szerint

A nyár nem csak a nyaralás, hanem ehhez az időszakhoz kötődő diákmunka ideje is, ezért érdemes röviden áttekinteni, hogy a Munka Törvénykönyve (Mt) milyen speciális szabályokat határoz meg ezekre a munkavállalókra.

Tovább

E-egyszázalék az e-szja mellé

A 2020 évi szjabevallás elkészítésének, illetve jóváhagyásának határideje május 20. Ez az 1+1 százalék adó feletti rendelkezési lehetőség hatérideje is, amely az e-szja részeként szintén megoldható pár kattintással.

Tovább

Változások a TB kifizetőhelyeknél

A 100 fős munkavállalói létszám feletti cégeknél a pénzkifizetéssel járó TB szolgáltatásokat a munkáltatónak kell elbírálnia, kifizetnie. A nagy munkáltatókat érintő táppénz, CSED, GYED, GYES, GYET ellátásokban változások jönnek.

Tovább

Távmunka vs home office

A koronavírus első hulláma alatt az is megismerte a távmunka és a home office kifejezéseket, aki eddig nem találkozott velük, és talán az is, aki nem akarta. A távmunkavégzés hirtelen népszerű lett, és robbanásszerűen terjed.

Tovább

Kiemelt témák