Facebook image

Összesen 176 bejegyzés

Változtak a TB- kifizetőhelyek létesítésének szabályai

A TB-kifizetőhelyekre vonatkozó jogi szabályozás 2023. június 30-ig rendkívül hiányos volt: az egészségbiztosítási szervek a TB-kifizetőhelyek létesítése, megszüntetése és a működésükkel kapcsolatos egyes feladatok ellátása során többnyire a szokásjog alapján jártak el, amely országos szinten eltérő joggyakorlatok kialakulásához vezetett. Az egységes jogalkalmazás biztosítása érdekében 2023. július 1-jétől a Tátv.* több ponton módosításra került.

Tovább

TB-változások 2023 nyarán

2023 július 1-től több társadalombiztosítást érintő változás is életbe lépett, nem csak az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai körében, hanem az adatszolgáltatás tekintetében is. Az alábbi blogbejegyzésünkben sorra vesszük, a társaságokat érintő legfontosabb TB-változásokat.

Tovább

Véglegessé váltak a 2024. évi munkaszüneti-, és pihenőnapok - így tervezzen!

Az előzetes rendelettervezet tartalmával összhangban, a 2023. 07.13-ai Magyar Közlöny a 2024-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listáját tartalmazza. 2024-ben hétszer tervezhetünk hosszú hétvégével, és két alkalommal hétközi szabad szerdával. Akik nem szeretik a szombati munkanapokat, azoknak rossz hír, hogy a jelenlegi tervek szerint három ledolgozandó munkanap is lesz szombaton. A munkáltatók és a munkavállalók ezekkel az ünnepnapokkal és pihenőnapokkal számolhatnak 2024-ben.

Tovább

Kapott már a cége TB ellenőrzést?

A tartósan 100 fő feletti dolgozót foglalkoztató munkáltatók esetében kötelező a pénzbeli társadalombiztosítási szolgáltatások helyben elbírálása és kifizetése. Fontos tudni, hogy a TB kifizetőhelyek ellenőrzése egy előre meghatározott ütemterv alapján, ötéves periódusonként történik. Az alábbiakban áttekintjük a társadalombiztosítási kifizetőhelyi ellenőrzés sikeres lebonyolításának lépéseit.

Tovább

Mi változik 2023-tól a bérszámfejtésben?

Az év eleje a cégek bérszámfejtési területén mindig az ellenőrzéssel és a jogszabályi változások áttekintésével indul. Még 2022 decemberében is jelentős, a bérszámfejtést is befolyásoló változások láttak napvilágot. Ezért - a teljesség igénye nélkül - összefoglaltuk, hogy a vállalatoknak, a munkáltatóknak milyen, 2023 januárjától érvényben levő változásokkal kell tisztában lenniük, a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózás - szja, szocho – egészségbiztosítás, béren kívüli juttatások és minimálbér tekintetében.

Tovább

Mire kell figyelni a munkáltatóknak az Mt. 2023. január 1-jei változása kapcsán?

A Magyar Közlöny 2022. december 21-i számában jelentek meg a Munka Törvénykönyve (Mt.) 2023. január 1-jén hatályba lépő új szabályai, így került egy kis újévi adminisztrációs tennivaló is a munkáltatók, bérszámfejtők és munkajogászok karácsonyfája alá. Az alábbiakban a munkáltatók szempontjából legfontosabb Mt. változásokat foglaltuk össze.

Tovább

Minimálbér, garantált bérminimum 2023

Megszületett és bejelentésre került a 2023. évi minimálbér és garantált bérminimum összege. 2023-ra 16 százalékos minimálbér és 14 százalékos garantált bérminimum emeléssel kell tervezni a teljes munkaidőben dolgozók fizetése esetében.

Tovább

Digitalizáció és bérszámfejtés? Nem ördögtől való!

A bérszámfejtés havonta ismétlődő feladata terén is fontos a digitalizáció, mely csökkenti a hibákat, könnyebben garantálható a mindenkori jogszabályi megfelelés és a pontos időzítés. Az elvárások a kisebb és nagyobb cégeknél is nőnek, egy külső bérszámfejtés lökést adhat a technológiai előrelépésnek, vagy megoldhatja távolról a TB kifizetőhelyi feladatokat.

Tovább

Kiemelt témák