Facebook image

Összesen 176 bejegyzés

Mi lesz az ez évi szabadsággal?

Az év végéhez közeledve munkáltató és munkavállaló számára is egyre égetőbb kérdés az idei évből még fennmaradt szabadnapok kiadása, kivétele. Ágazattól és munkahelytől függően van lehetőség az ünnepekre is tartalékolni a szabadnapokból. Mi a teendő akkor, ha nincs lehetőség az év végéig a szabadnapok felhasználására?

Tovább

Mikor van kártérítési felelőssége a munkavállalónak?

A munkáltatók egyik jelentős kockázata a dolgozók által okozott károk kérdésköre. A munkavállalói kárfelelősség két alapesete, amikor a munkavállaló a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével úgy okoz kárt a munkáltatónak, hogy megrongál valamit, ami a munkáltatóé, vagy ha úgy keletkezik kár, hogy valami elvész, megsemmisül, eltűnik.

Tovább

Egyszerűsített foglalkoztatás és alkalmi munka szabályok az Mt. szerint

Az egyszerűsített foglalkoztatás rövid, jellemzően egy konkrét feladat elvégzésére irányuló jogviszony, nem tartós foglalkoztatásra irányul. Egyszerűsített foglalkoztatás lehet az alkalmi munka, a filmipari statiszta alkalmi munkája, a mezőgazdasági, vagy a turisztikai idénymunka is. Az egyszerűsített foglalkoztatás szabályait kell alkalmazni akkor is, ha foglalkoztatási szövetkezet a tagjait munkaerő-kölcsönzés keretében a mezőgazdasági vagy turisztikai idénymunkára kölcsönzi ki. Ebben az esetben a munkáltató alatt a foglalkoztatási szövetkezetet kell érteni.

Tovább

Munkáltatócsere – a jogfolytonos munkáltatói jogutódlás az Mt. szerint

A munkavállaló a munkaviszonyban személyesen köteles ellátni a feladatait, ezért ha egy munkaviszonyban a munkavállaló személye megváltozik (pl. egy munkakört új munkavállaló tölt be az elbocsátott helyett),akkor nyilvánvalóan teljesen új munkaviszony kezdődik. Előfordul azonban, hogy a munkaviszonyban a munkáltató személye módosul, a munkaviszony mégis „ugyanaz” marad, vagyis az előző munkáltatóval megkezdett munkaviszony egy másik munkáltatóval, de változatlan tartalommal és feltételekkel, megszakítás nélkül (jogfolytonosan) folytatódik tovább.

Tovább

Az Mt. és a napi pihenőidő - változások 2017. január 1-től

A Munka Törvénykönyve (Mt.) hatályos rendelkezései értelmében a munkaidő-beosztást úgy kell elkészíteni, hogy a munkavállaló részére a napi munkájának befejezése és a következő napi munkakezdés között a legalább 11 óra egybefüggő pihenőidő biztosítva legyen, így biztosítva az egészséges és biztonságos munkavégzés körülményeit.

Tovább

Munkáltatói eszközök a munkavállaló mulasztása, kötelezettségszegése esetén

A munkavállalók a munkaviszonyuk fennállása alatt felelősséggel tartoznak a munkaviszonyból származó kötelezettségeik teljesítéséért. Az ilyen kötelezettségek megszegése esetén a munkáltató az eset súlyától függően több megoldás közül is választhat, melyeket összefoglalóan munkáltatói intézkedésnek hívunk. Ezekkel az intézkedésekkel vagy pozitív változásra ösztönzi a munkáltató a munkavállalót, vagy szankcionálja az adott mulasztást ill. kötelezettségszegést, vagy esetleg megválik a munkavállalótól.

Tovább

A puding próbája, avagy a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondás kérdései

A próbaidő lényege, hogy a munkaviszony kezdetén a felek jobban megismerjék egymást és „próbára tegyék“ az újdonsült jogviszonyt. A munkáltató ezen idő alatt a gyakorlatban is megbizonyosodhat róla, hogy az új munkavállaló alkalmas-e a feladatra, de ez az időszak egyúttal a munkavállalónak is lehetőséget ad arra, hogy megismerje a feladatait, a kollégáit, a főnökét, és eldöntse, hogy valóban erre az állásra vágyik-e.

Tovább

Kiemelt témák