Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

Tavaszi adóváltozások, 2017- EKHO, KIVA, HIPA, ÁFA

A május elején a parlament elé benyújtott adócsomag változásai javarészt ismertek voltak előzetesen, számos területet köztük az EKHO, KATA, KIVA, HIPA és az áfa szabályokat és az adózás rendjéről szóló törvényt is érintik.

Tovább

Vámszankciók – indokolatlan terhek?

Alapvető elvárás, hogy egy gazdálkodónak jogszerűen kell eljárnia tevékenysége során, de megítélésem szerint a hatóságok vonatkozásában ez a kötelezettség legalább ilyen fontos. Tradicionálisan garanciális jog, hogy amennyiben egy gazdálkodó úgy érzi, vele szemben egy hatóság jogszerűtlenül járt el, lehetősége legyen annak vitatására, azaz működjön a jogorvoslat rendszere a közigazgatásban.

Tovább

Vámterhek - Felmérés

A vámhatósági eljárások szankciórendszerével kapcsolatos vállalati tapasztalatokról készítünk felmérést a hazai gazdálkodók körében. Amennyiben cége érintett a vám területén kérjük, ossza meg velünk véleményét! Online kérdőívünk kitöltésével a hazai jogszabályi környezet kedvező irányú változását is segíti.

Tovább

Különös ellenőrzési formák várhatóak jövedéki területen

Nehézkesen ugyan, de egyszer biztosan életbe lép az új jövedéki szabályozás. Önmagában az, hogy sorozatosan csúszik az életbelépése, éppen azt támasztja alá, hogy olyan átfogó változások várhatóak, amelyek bevezetése nem megy egyszerűen sem a hatóság, sem a gazdálkodók oldaláról.

Tovább

Általános fordított adózást vezetne be az EU – úton egy egységes európai áfarezsim felé?

Az Európai Bizottság tagállami kezdeményezés alapján meglepő javaslatot terjesztett elő az áfacsalások elleni hatékonyabb fellépés érdekében az elmúlt év végén. Pozitív fogadtatás esetén az Áfairányelv egy újabb derogációs lehetőséggel bővülne, így a tagállamok ideiglenesen – 5 évre, azaz 2022. június 30-ig terjedő hatállyal – általános fordított adózást vezethetnének be önkéntes alapon.

Tovább

A munka törvénykönyve tervezett módosításáról…

Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága 2017. április 18-án tartott ülésén egyhangú szavazással támogatta a munkaidő-szervezés egyes kérdéseiről szóló törvényjavaslat részletes parlamenti vitára bocsátását, mely parlamenti státuszát tekintve jelenleg a „részletesvita-szakasz megnyitására vár”. Az MT-t módosító törvényjavaslat már beterjesztésekor vitákat kavart, nézzük a részleteket!

Tovább

Az EKAER mint a NAV nehézfegyvere!

Az utóbbi idők adóhatósági tájékoztatójának slágertémája az EKAER. Nincs olyan adókonferencia, ahol ne lenne téma az EKAER függetlenül attól, hogy az előadó a NAV részéről vagy az adótanácsadói oldalról érkezik. Vizsgálva az adóhatóság eszközrendszerét, találónak tartom azt az adóhatósági előadótól származó megállapítást, amely szerint az EKAER az adóhatóság nehézfegyverzete. A harcászati tudományban nem csak a fegyver súlya, hanem hatékonysága, pusztító ereje miatt alkalmazzák az elnevezést az egyes eszközökre.

Tovább

Kiemelt témák