Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

Cégkapu-mizéria

Egyre több cikk jelenik meg a cégkapuval, annak rendeltetésével összefüggésben, de még mindig nem látszik tisztán, hogy miért van szükség a cégkapura és hogyan kell regisztrálnia a cégeknek. Szeretnénk segítséget nyújtani annak tisztázásában, hogy mire terjed majd ki a cégkapus ügyintézés, és mi a jelentősége, mindezt egyszerűen és a lényegre törően próbáltuk a lentiekben összefoglalni.

Tovább

Most milliókat spórolhat a vámon! – Újra közeleg a vámfelfüggesztések kérelmezésének határideje

Jelentős vámmegtakarítást érhet el az a gazdálkodó, aki időben él a vámfelfüggesztés lehetőségével. A legközelebbi határidő 2017. augusztus vége, eddig terjeszthető elő a vámfelfüggesztés iránti kérelem a Vámtarifa Bizottságnál. A kérelem elfogadása esetén a gazdálkodó importvám fizetési kötelezettsége 0 százalékra csökkenthető, jelentős összegű vámmegtakarításokat eredményezve.

Tovább

Kamerával védi telephelyét, irodáját, lakását? Adatkezelőnek minősül!

2018 jelentős év lesz az adatvédelem területén, hatályba lép az új európai adatvédelmi rendelet, amely Magyarországon is közvetlenül hatályos és alkalmazandó jogszabály lesz, felváltja a jelenleg hatályos Infotörvényt. A küszöbön álló változás alkalmat biztosíthat arra, hogy elmélyüljön, vagy – jobb később, mint soha alapon – széles körben kialakuljon az adatvédelmi jogi tudatosság.

Tovább

Tisztelt Partnerünk, kedves Olvasónk!

Köszönjük hogy feliratkozott szakmai hírlevelünkre! A társaságokat érintő adózási, számviteli, bérszámfejtési területet érintő jogszabályváltozásokról és aktuális teendőkről, tudnivalókról szóló szakmai összefoglalóinkat kérésére rendszeresen elküldjük Önnek.

Tovább

Jár-e késedelmi kamat, ha az adóhatósági eljárás elhúzódik?

Egy speciális, magyar vonatkozású áfaügyben hozott döntést a napokban az Európai Bíróság. Az eset kapcsán felvetett kérdést leegyszerűsítve úgy is meg lehet fogalmazni, hogy jár-e késedelmi kamat az adózónak, ha az adóhatóság kiutalás előtti ellenőrzési eljárása jelentősen elhúzódik.

Tovább

A cégvásárlási lehetőségek jogi következményei

Korábbi bejegyzésünkben áttekintettük a cégvásárlások lehetséges módjait (részesedés-vásárlás, eszközvásárlás, üzletág átruházás) és az alternatívák kapcsán felmerülő elsődleges üzleti kérdéseket. Az ezek közül történő választás, bár üzleti kérdés, értelemszerűen eltérő jogi konzekvenciákat eredményez.

Tovább

Gyarapszik a megbízható adózók száma

Több mint 200 ezer adózó élvezheti a megbízható adózói státussal járó előnyöket a NAV legfrissebb adatai alapján. Ugyanakkor a kockázatos adózói minősítést kapó vállalkozások száma is növekedett a tavalyi bázishoz képest. Érdemes tisztában lenni azzal, milyen kritériumok alapján kerülnek besorolásra negyedévente a társaságok, a szabályozás néhány pontja a jogszabályváltozás miatt módosult az elmúlt időszakban.

Tovább

Ne várja meg az adóvégrehajtást!

A NAV-on belül az utóbbi években nagyobb hangsúlyt helyeztek a végrehajtás hatékonyságának növelésére. Bár a jogszabályi háttér változatlan, a helyszíni végrehajtások számának a növelését tűzte ki célul a NAV. Az elsődleges cél az adótartozások minél előbbi behajtása, az adótartozás összegétől függő eljárások révén.

Tovább

Kiemelt témák