Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Közeleg az innovációs járulék első előlegfizetési határideje!

2019-től az innovációs járulék alól csak azon vállalkozások mentesülhetnek, amelyek a KKV-törvény valamennyi rendelkezését figyelembe véve partner és kapcsolódó vállalkozásaikkal együtt is kis- és mikrovállalkozásnak minősülnek. Az innovációs járulék, noha 0,3 százalékos mértékét tekintve eltörpül szinte valamennyi más adó- és járulékkötelezettségünk mellett, azonban adóalapját tekintve jelentős kiadást is jelenthet a szolgáltatásnyújtásra specializálódott gazdálkodók számára.

Tovább

Versenytilalmi megállapodás - hogyan védhetik érdekeiket a cégek a munkahelyváltó dolgozók kapcsán?

Az információ olyan kincs, amelynek a megőrzésére a technológia fejlődésével egyre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A munkáltatók éppen ezért igyekeznek megakadályozni, hogy a munkavállaló távozásával a sokszor üzleti titkot képező információk is kiszivárogjanak, „elvándoroljanak”. Mégis azt tapasztaljuk, hogy sok esetben csak felületesek az ismeretek és ezért a vonatkozó rendelkezések vagy megállapodások nem érvényesíthetőek, vagy jobb esetben feleslegesek.

Tovább

Visszakérhető a behajthatatlan követelések áfája?

Nagy port kavart szakmai berkekben az Európai Bíróság két áfa témában hozott, behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos döntése. Az egyik ítéletben megfogalmazott bírósági álláspont megalapozott reményt adhat a nagy összegű behajthatatlan követeléssel rendelkező magyar vállalkozások számára is az áfakötelezettség megítélése kapcsán.

Tovább

Filmtámogatás 2019 – Újravágott keretek

2019. január 1-től a Nemzeti Filmirodánál regisztrált filmprodukciók már a több ponton módosult Filmtörvény* rendelkezései szerint számolhatják el a filmtámogatás szempontjából elismert költségeket. Ez kapóra jöhet a sokszereplős sorozatok belföldi gyártásakor, de a magas gázsival rendelkező, tipikusan külföldi sztárok alkalmazása esetén csökkenhet a filmkedvezmény alapja.

Tovább

NAV online számla adatszolgáltatás - az első XML sémaváltozás részletei

Az adóhatóság az ígért időpontban, január végén elérhetővé tette az idei évre tervezett számla XML séma módosítások első körének részletes technikai specifikációját. A számlázórendszerek fejlesztőinek a jelenlegi tájékoztatás alapján három hónap áll rendelkezésre a módosítások beépítésére és tesztelésére. 2019 májusától az adóhatóság állítása szerint már egyetlen számlát sem fog befogadni az régi/jelenlegi 1.0 verziószámú séma alapján előállított XML dokumentumokkal.

Tovább

Négy gyakori hiba, mely a cégeladás során elkerülhető

Nincs két egyforma cégértékesítés, azonban van négy olyan hiba, amelyet a cégtulajdonosok rendre elkövetnek az exitek, cégeladások során. Ezek önmagunkban is jelentős tévedések, ha több is felbukkan belőlük, akár meg is hiúsíthatnak egy jól induló cégeladási folyamatot.

Tovább

Vállalati kihívások – ERP-bevezetés támogatása

Egy cég növekedésének támogatása érdekében eljön az a pont, ahol vállalatirányítási rendszer (ERP) bevezetésére szánja el magát a társaság. Az átállás sikeres levezényléséhez hasznos előre látni, melyek lehetnek a kulcspontok, potenciális buktatók, hogy végül az ERP-bevezetés eredményes legyen.

Tovább

Kiemelt témák