Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Ki van a NAV célkeresztjében 2019-ben?

A NAV 2019-re vonatkozó ellenőrzési céljai között a költségvetési bevételek védelme, a rejtett gazdaság és az adóelkerülések visszaszorítása, valamint az önkéntes jogkövetésre való ösztönzés az áll az elsődleges helyen. Ennek érdekében az adóhatóság mindent meg is tesz, hogy az egyre nagyobb mennyiségben rendelkezésre álló valós idejű adatok kockázatelemzésével és a gyors ellenőrzésekkel megpróbálja e célkitűzést teljesíteni, kiemelten figyelve néhány területre.

Tovább

Online számla – májustól már csak új formátumban fogadja a NAV az adatokat!

Május 1. éjféltől változás jön az online számla adatszolgáltatásban. Innentől kezdve már csak az új adatformátumnak megfelelően elkészült online számla adatszolgáltatást fogadja be a NAV rendszere, egy hét maradt az 1.1 verzióra való átállásra. Az online számla adatjelentés elmaradása számlánként félmillió forintos bírságot eredményezhet, ez pedig adott esetben magasabb adóbírság kockázatot jelenthet, mint a számla áfatartalma.

Tovább
RSM Hungary
Áfa

A bérelt cégautók 50 százalékos áfalevonása buktatókat rejthet

2019. január 1-jétől a személygépkocsik bérbevételére jutó áfa 50 százaléka levonható abban az esetben is, ha erről az adóalany nem vezet tételes útnyilvántartást. Az első pillantásra egyszerűnek tűnő szabályozás azonban a gyakorlati életben ennél bonyolultabb és akár a korábbinál kedvezőtlenebb eredményű is lehet bizonyos esetekben!

Tovább

A munkaidő beosztásának szabályai az Mt. szerint

A munkaidő beosztásának Mt.-ben meghatározott főbb szabályai nem csak a munkaidő, de a munkaközi szünet, a pihenőidő és a pihenőnapok beosztását is szabályozzák, fontos továbbá ismerni a különböző munkarendeket. A beosztási szabályok egy része minden esetben munkarendtől függetlenül, néhány szabály pedig csak meghatározott munkarend ill. munkáltatói tevékenység-típus esetén alkalmazandó.

Tovább

Mire figyeljen egy külföldi cég, ha Magyarországon ingatlant vásárol?

Nem újkeletű, hogy külföldi társaságok beruházás céljából kereskedelmi ingatlant vásárolnak Magyarországon. Ugyanakkor az adásvételi szerződés megkötésekor általában még nincsenek teljeskörűen tisztában az adózási következményekkel. Mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni, melyek a leggyakoribb buktatók.

Tovább

NAV online számla - egyből a kettőre

Bár az első idei módosítási etap határideje még nem zárult le, de a NAV már bejelentette, hogy az online számla adatszolgáltatás következő állomása a 2.0 verzió lesz. Az előzetes adóhatósági tervekhez képest nem korrekcióra, hanem nagyobb lélegzetű átalakításra kell számítani az online számlajelentések kapcsán.

Tovább

Kiemelt témák