Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Adatok a felhőben – egyre népszerűbb a középvállalatoknál

A cégek növekedésével egyre bonyolultabbá válik az adataik feletti kontroll gyakorlása. Egyre áttekinthetetlenebbé válhat a tárolt információ annak mennyisége, tárolási helye és módja miatt, főként, ha erre a cég nem készült fel előre. Mára számos középvállalat a megoldást abban látja, hogy adatait a felhőbe költözteti a hatékonyabb adattárolás és a nagyobb biztonság érdekében.

Tovább

Online számla – a leggyakoribb hibák

Közel egy éve kell az adózóknak valós időben jelenteniük a belföldi adózók felé kiállított 100 ezer forint áfatartalmat meghaladó számláikat. Melyek a leggyakoribb hibák és kihívások az online számlariport kapcsán?

Tovább

Beruházásösztönzés, fontos áfa- és EKAER-változások a nyári adócsomagban

A nyári adócsomag-tervezet vállalatokat érintő fontosabb intézkedéseiről előzetesen elmondható, hogy abban foglalkoztatás- és beruházásösztönző intézkedések, illetve a nemzetközi jogharmonizációs kötelezettségből fakadó intézkedések is megjelennek. Adminisztrációcsökkentési, illetve az európai fórumokkal való konfliktusok minimalizálására irányuló kormányzati szándék elemei is megjelentek a tervezetben.

Tovább

ECJ: a NAV már bírósági döntés nélkül is visszatérítheti az áfát

Az Európai Bíróság ismét egy magyar vonatkozású áfaügyben döntött, amelynek adaptálása már a magyar parlament elé frissen beterjesztett adócsomagban is megjelent. A testület kimondta, hogy amennyiben az ügylet téves minősítése miatt az értékesítő tévesen hárította át és fizette be az áfát, de annak visszatérítése lehetetlenné válik, úgy a beszerző jogosult az áfa-visszatérítést közvetlenül az adóhatóságnál kezdeményezni.

Tovább

Brutális lehet az EKAER-bírság!

Egy 100 milliós EKAER-bírság kiszabása adminisztratív hibáért a szabályozási rendszer hibáját jelzi, de sajnos nem példa nélküli. Kétségtelen az EKAER indokoltsága az áfacsalások elleni adóhatósági eszközként, de a rendszer nem eredményezheti, hogy a csalásokban nem érintett gazdálkodók essenek ennek áldozatául, vagy ők viseljenek aránytalan terheket.

Tovább

Mit kell tudni a számla dátumáról?

A számla dátuma egy fontos és érzékeny kérdés az adózó és partnere, illetve a NAV számára egyaránt. Fontos pontosan látni a különbséget a teljesítés időpontja és a számlakibocsátás kelte között.

Tovább

10 gyakori tévhit a számlázásról

A számla helyes kiállítása sok bonyodalomtól és kockázattól menti meg az adózót, megkönnyíti az adó- és áfabevallás elkészítését, az online számla-adatszolgáltatást, az EKAER-kötelezettség teljesítését vagy éppen a fuvarozás szervezését.

Tovább

Kiemelt témák