Facebook image
Mentés

NAV online számla 2.0 - elindul a visszaszámlálás

A NAV éles rendszerében is frissítésre kerül ma az Online Számla legújabb verziója. A legnagyobb horderejű módosítás az új 2.0 XSD séma és az ahhoz tartozó végpont élesítése, amellyel minden akadály elhárult az április elsején életbe lépő 2.0 online számlaverzió kötelező alkalmazása elől.

Mindez azt is jelenti, hogy a tervek szerint 5 hét múlva, március 31-én éjfélkor a NAV lekapcsolja a jelenleg használt 1.1 verziót támogató adatszolgáltató végpontot. Április 1-től már csak a 2.0 verzió előírásai alapján teljesítő az online számla adatszolgáltatási kötelezettség. Az új verziót támogató adatszolgáltató modult ráadásul egy teljesen új végpontra helyeztek át az Online Számla rendszerben! 

Ezekre kell figyelnie, hogy NAV online számla jelentése ne álljon le áprilistól!

Ez azt jelenti, hogy 2020. április 1-től azok a számlázó programok teljesen le fognak szakadni az adóhatósági rendszerről, amelyek a rendelkezésre álló hetekben nem gondoskodnak:

  • Az adatszolgáltatás végpontjának átkonfigurálásáról a számlázó vagy adatszolgáltató modulban, 
  • Az XSD 2.0 sémának megfelelő új számla XML dokumentum előállításáról, 
  • Az új végpont által támasztott új, SHA3 titkosítási eljárás beépítéséről a számlázó, vagy adatszolgáltató modulban.

A következő öt hétben az adóhatóság még biztosítja mindkét adatszolgáltatói végpont elérését. Ez alatt az idő alatt mindkét XML séma verzió, azaz az 1.1 és 2.0 verzióra épülő online számla adatszolgáltatás is beküldhető. Ebben az időszakban csak arra kell ügyelni, hogy a különböző verziójú XML dokumentumok a megfelelő végpontokra kerüljenek beküldésre, mert azokon a NAV eltérő adattartalmat vár és eltérő titkosítási eljárást alkalmaz.

Hibára futott NAV online számla adatszolgáltatások kezelése

Külön figyelmet érdemelnek azok a hibára futott adatszolgáltatások, amelyek áprilist megelőzően, a jelenleg hatályos 1.1 XML séma verzióval kerültek továbbításra a NAV rendszerébe. Áprilist követően ezek már csak kizárólag az új, 2.0 XML séma alkalmazásával ismételhetőek meg, korrigálhatóak. Ez az adatszolgáltató modul működésének függvényében okozhat kisebb vagy nagyobb kihívást a szervezeteknek.

Az automatikus NAV monitoring valós időben követi le, hol nem sikerült az online számla átállás 

Az adóhatósági tájékoztatás eddig egyértelműen kizárta a határidő-hosszabbítás lehetőségét. A 2.0 verzióra való felkészülésre gyakorlatilag 7 hónap állt rendelkezésre, 7 hónapja érhető el ugyanis az új verzió a NAV Online Számla tesztrendszerében. 

A NAV eddig is aktívan kommunikált, illetve jogkövető vizsgálatokat folytatott azon adózók körében, akik teljesen elmulasztották vagy részben hibásan teljesítették online számla adatszolgáltatási kötelezettségüket, várhatóan ez most sem lesz másképpen. Az adóhatóság egyszerűen kiszűrheti azokat a szervezeteket, amelyek ezidáig az 1.1 verzióval aktív online számla adatszolgáltatást végeztek, de április elsejét követően esnek ki a rendszerből.  

Az RSM digitax adótanácsadói számos magyar és nemzetközi cég felkészülését tudták segíteni az elmúlt időszakban, hogy a számlázóprogramokat, ERP rendszereket a lehető leggyorsabban és legkisebb ráfordítással készíthessék fel a NAV elvárások szerinti XML előállítására. Gyakori problémaként merül fel a hibás vagy elmaradt online számla adatszolgáltatások kezelése is. Felhőalapú Connectax platformunk automatizált eszközöket biztosít ezen online számla jelentések  kiszűrésére és utólagos javított beküldésére, amely főként nagyobb mennyiségű számla esetén jelent megbízható és gyors eszközt az elmaradt adatszolgáltatások pótlására, vagy korrigálására. 

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom