Facebook image

Összesen 1424 bejegyzés

Minden út a digitalizáció felé vezet az adózásban is

Az elektronikus adatszolgáltatásoknak – online számla adatriport, EKAER, vagy az online pénztárgépek adatai – is köszönhetően a becsült magyarországi áfarés mértéke az elmúlt 5 év alatt jelentősen, 2018-ra 9 százalékra csökkent. Eközben a NAV adatbázisokból az adózók által digitálisan lekérhető adóinformációk köre is jelentősen bővül.

Tovább

Társadalombiztosítási ellátások a keresőképtelen időszakokban

A dolgozói betegszabadság és a táppénz biztosítási jogviszonyhoz kötött - a nyugdíjas foglalkoztatás kivételével -, azok a munkaviszonyban állók jogosultak rá, akik egészségbiztosítási járulékot fizetnek és jellemzően betegség miatt időszakosan nem tudják ellátni feladatukat, keresőképtelenné válnak.

Tovább

Cégértékelés – Mennyi lesz a vételár?

Egy tranzakció központi kérdése az eladni vagy megvenni szándékozott társaság vételára. Ehhez a kiinduló pont jellemzően a vállalati érték meghatározása, amelyből a vállalati tőke értékének, kvázi a fizetendő vételárnak a meghatározása következik.

Tovább
RSM Hungary

Ünnepi üdvözlet

Minden kedves ügyfelünknek és olvasónknak békés, kellemes karácsonyt és sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk! Találkozunk 2020-ban is.

Tovább

Az EU-n belüli áfamentes termékértékesítés adatkövetelményei egységesek 2020-tól

A vevői készlet egyszerűsítés egységes uniós szabályozása minden tagállamban azonos követelményeket állít fel az áfamentesség feltételeként, mind a vevőre, mind az eladóra, mind a készletekre vonatkozóan. Amennyiben ezeket az adatokat és paramétereket a két EU tagországban működő érintett cégek pontosan nyilvántartják, 2020. januártól egyszerűbb adóadminisztrációval dolgozhatnak.

Tovább

Munkáltatói csoportos biztosítások: itt az idő átgondolni a kedvezőbb adózású alternatívákat!

Az Szja tv. szerint a 2018-ban kezdődő, de 2019-re is átnyúló biztosítási évekre mind a kockázati, mind a kockázatinak nem minősülő adóköteles személybiztosítások tekintetében a bérnél jóval kedvezőbben fizethetett díjat a munkáltató. A kedvező átmeneti szabály a 2019-ben kezdődő biztosítási évek tekintetében már nem lesz alkalmazható. Így a cégeknek át kell gondolniuk milyen feltételek mellett tudják optimalizálni ezen juttatásukat.

Tovább

Túl az EBITDÁ-n – Alternatív értékelési módszerek

A magas tőkeigénnyel működő vállalatok esetében jellemzően érdemes az EBITDA-alapú szorzószámos értékelési módszer valamely alternatíváját alkalmazni a valós cégérték megállapításához. Ezen társaságok esetében ugyanis az EBITDA torzított képet ad az eredményességről, így a cég értékéről is.

Tovább

Kiemelt témák