Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Adóváltozások 2013! (II. rész) – Sikeresen zárult Magyarország első online adókonferenciája

Jövőre elbúcsúzunk a szuperbruttótól, elviselhető mértékben növekszik a cafeteria adóterhe, a vállalkozások két új adónemet is választhatnak, és a társasági adózásban két új jogcímen is lehet fejlesztési adókedvezményt igénybe venni. Emellett egyszerűsödő beszámolásra és enyhülő adóhatósági szigorra számíthatunk – hangzott el az RSM DTM online adókonferenciáján.

Tovább

Adóváltozások 2013! (I. rész) - Sikerrel zárult Magyarország első online adókonferenciája

A 2013-as adócsomagban még kisebb kiigazítások, módosítások várhatóak, a fordított áfázás előbb-utóbb kiterjedhet az informatikára, az áfa terén bevezetett belföldi összesítő jelentés 2 millió Ft-os értékhatára várhatóan csökkenni fog. Az iparűzésiadó-alap számítási módjának változása miatt pedig jövőre új módon kell kiszámítani az innovációs járulékalapot is – derült ki többek között online adókonferenciánkon.

Tovább

Álljunk meg egy szóra: érdekes kifejezés az áfatörvényben

Az általános forgalmi adóról szóló törvény most elfogadott változásai alapján többek között a különbözet szerint adózást választóknak is a számlájukon fel kell tüntetni a törvényben pontosan meghatározott szöveget az adózás módjáról. A jogalkotó ezt nyomatékosítandó az elvárt szöveget idézőjelek közé tette. Szerencsétlen módon azonban a régiségkereskedők esetében a törvény ezt a szöveget tartalmazza: „különbözet szerinti szabályozás – gyűjteménydarabok és régisek”.

Tovább

Uniós figyelmeztetés adóügyekben: gondok lehetnek az IPA-val és a biztosítási adóval is?

Második szakaszába lépett az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása Magyarország ellen a távközlési különadó, a kiskereskedelmi szektort érintő különadó, továbbá az üdülési csekkek és az étkezési utalványok vonatkozásában. Felmerül ezek alapján a kérdés: a hétfőn elfogadott, iparűzési adót, valamint biztosítási adót érintő javaslatok is hasonló eljárások elébe néznek?

Tovább

Bizonytalan adójogi helyzetek, avagy mennyi idő van a visszaigényelt adó kiutalására?

Számos olyan jogszabályi előírás van ma hatályban, amelyek értelmezése és gyakorlati alkalmazása is bizonytalanságokat okoz az adóalanyok számára. Hogy ne csak az általánosság szintjén álljon ez a kijelentésem, az elkövetkező időszakban néhány példán keresztül megpróbálom szemléltetni azokat a jogszabályi előírásokat, amelyek „elgondolkodtatóak” a mindennapi jogalkalmazás során.

Tovább

Kiemelt témák