Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Fordított áfa az egész világ, avagy rendszeridegen hatékonyságjavítás

A sertés (élve vagy halva) és négy takarmánycsoport értékesítése jövő áprilistól a fordított adózás hatály alá esik majd, illetve a pénztárgépek online adóhatósági felügyelete is a korábban tervezettnél három hónappal később indul. Egy kiskaput viszont már 2013 januárjától bezárnak. Bejegyzésemben a hétfőn elfogadott, az áfaszabályozást módosító javaslatokat foglaltam össze.

Tovább

Túl szépnek tűnt: adóváltozások a táncparketten

Az elmúlt hónap bőven hozott izgalmakat a vállalkozások számára. A gazdálkodók arra próbáltak választ kapni, hogy az előttük zajló táncparketten a jogalkotó merre lép és az mit fog jelenteni számukra. Lefagyott a hangulat a nézőtéren, amikor a két csomag együttes hatását lefordították saját vállalkozásuk nyelvére. Némileg fellélegeztek, amikor az egyik hírportál közölte, hogy az iparűzési adó és cafeteria-változások mégsem lépnek életbe. Aztán múlt hét végén az Országgyűlés elé kerültek a két csomagot a jogszabályok nyelvére lefordító javaslatok. A hangulat ismét nem lett fényes, de talán kevéssé borús, mint a kezdetekkor. Az előadásnak még nincs vége, de már most több figurát sikerült bemutatni. A kérdés csak az, hogy a készülő műsorszám rumba, keringő vagy éppen csárdás.

Tovább

Távolsági értékesítés: sokféle lehet az adókötelezettség

Hétköznapi értelemben az e-kereskedelem gyűjtőfogalom: a megrendelés, a fizetés és a termékek szállítása vagy a szolgáltatások igénybevétele közül, ha csak az egyik is online történik, már e-kereskedelemről beszélünk. Adózási szempontból azonban fontos, hogy milyen mértékben tartalmaznak internetalapú megoldásokat az ügyletek. A számlázással, illetve az ügyletek áfás megítélésével összefüggésben a távolsági értékesítést érdemes a többi, hétköznapi értelemben vett e-kereskedelmi tevékenységtől külön kezelni.

Tovább

Visszavonuló: mégsem változik a helyi iparűzési adó és a cafetéria-szabályozás?

Az elmúlt hetekben bejelentett két Matolcsy-csomag összességében 764 milliárd Ft költségvetési kiigazítást tartalmazott. A második csomag 367 milliárdos főösszegéből a helyi iparűzési adót érintő módosítás 35 milliárd Ft-nyi, a cafetéria-elemek adóemelése pedig további 40 milliárd Ft-tnyi költségvetési többletbevételt eredményezett volna. Ha minden igaz, akkor a vállalkozásokat negatívan érintő két  javaslatot visszavonnák, ennek következtében azonban 75 milliárd Ft összegű további kiigazítás válik szükségessé. A Költségvetési Tanács korábbi kétharmados megvalósulási becslését  figyelembe véve akár további 335 milliárd Ft kiigazítás is szükséges lehet.

Tovább

Gyorsan vált nagyon népszerűvé a sporttámogatás

Rövid idő alatt roppant népszerű támogatási formává vált a tavaly bevezetett látvány-csapatsport támogatás. Ebben a sport népszerűsége mellett az is szerepet játszik, hogy a támogatás a cégek számára egyszerű, és az igazolás előzetes beszerzésével még a kockázatokat is minimalizálni lehet.

Tovább

Kétélű kiigazítás: a legújabb Matolcsy-csomagot elemeztük

Ezermilliárd Ft-nyi uniós forrás érdekében 367 milliárd Ft-nyi többlet-megszorítást vállalt be a kormány: mivel Brüsszel kevésnek ítélte a néhány hete bejelentett 400 milliárdos csomagot, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap további kiigazító lépéseket helyezett kilátásba. Ha ugyanis a jövő évi hiány valóban 3 százalék felett alakulna, újabb szakaszába lépne a Magyarország elleni túlzottdeficit-eljárás, és ez akár a kohéziós pénzek felfüggesztését is eredményezhetné. Alább sorra vesszük az adózókat érintő hatásokat, és igyekszünk utánajárni, mennyi is valósulhat meg a hivatalosan immár 764 milliárd Ft-os csomagból.

Tovább

Kíváncsi jövő évi nettó bérére? Mi már kiszámoltuk!

A tavalyi évhez hasonlóan idén is számításokat végeztünk a tekintetben, miképpen alakulnak ugyanazon bruttó bérhez kapcsolódóan a nettó kifizetések. Az egyik fontos tanulság: a havi 202 000 Ft-os bruttó bér feletti \"régióban\"  javulni fog a nettó jövedelem aránya.

Tovább

Kiemelt témák