Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

5 eset, amikor áfát kell fizetni külföldön

Számos magyar vállalkozás érdekelt nemzetközi kereskedelemben, mint például a Közösségen belüli termékértékesítés, harmadik országból történő termékimport, vagy külföldön megvalósuló szolgáltatásnyújtás. A határon átnyúló ügyletek kapcsán fontos és javasolt vizsgálni, hogy keletkezik-e utána külföldi áfa regisztráció- és adófizetési kötelezettség. Az alábbi blogbejegyzésünkben 5 olyan esetet mutatunk be, amikor a társaságoknak a határon átnyúló ügyletek után külföldi áfa fizetési kötelezettsége keletkezik.

Tovább

EPR-díj: dupla adminisztratív teher vár a társaságokra - közeleg a regisztrációs határidő!

A 2023 júliusában induló kiterjesztett gyártói felelősségi (EPR) rendszer nagyobb változásokat hoz a gazdálkodók életében, mint ahogy azt sokan ma gondolják, ugyanakkor a felkészülésre egyre kevesebb idő áll rendelkezésre. Bár még sok a tisztázatlan kérdés, az már biztos, hogy az új EPR-dj újabb jelentős adminisztratív terhet ró a díjfizetéssel érintett jelentős számú társaságra mivel a környezetvédelmi termékdíjjal (KVDT) kapcsolatos kötelezettség sem szűnik meg.

Tovább

Ami az SZJA-bevallás tervezetéből kimaradt!

2023. március 15-től elérhetővé válnak a NAV által készített 2022. évi SZJA-bevallási tervezetek. Ez azonban nem jelenti azt, hogyaz adózók nyugodtan hátradőlhetnek anélkül, hogy bármit módosítanának a tervezeten. Legfrissebb blogbejegyzésünkben összefoglaltuk, hogy mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy az SZJA-bevallásunk hiánytalanul ki legyen töltve, és egyrészt elkerüljük az adókockázatot, másrészt minden jogszabály által biztosított adócsökkentési lehetőséggel éljünk.

Tovább

Az eÁfa M2M XML – az áfabevallás új formája

Az eÁfa M2M rendszer a jövőben az áfa bevallási folyamatokban egyre elterjedtebb megoldássá válik. Bár az eÁFA M2M rendszer számos előnnyel jár az adózók és az adóhatóság számára, azonban bevezetése kihívásokat is jelent mindkét félnek, ezért szakértői támogatásra lehet szükség. Amennyiben sikerül megfelelően felkészülni és kezelni a felmerülő problémákat, az eÁFA kommunikáció lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy hatékonyabban és egyszerűbben teljesítsék adókötelezettségeiket. A NAV tervezett ütemezése szerint 2023 őszén indul a tesztüzem, majd 2024 első felében kerülhet sor az éles környezet megnyitására.

Tovább

Az állandó telephely szerepe az adózásban

Legfrissebb, az állandó telephely sajátosságaival foglalkozó blogbejegyzésünkben összegyűjtöttük, hogy adójogi szempontból mire érdemes azoknak a külföldi vállalkozásoknak figyelni, akik tartósan, helyhez kötötten végeznek munkát Magyarországon. Az állandó telephely megléte esetén szükségessé válhat a fióktelep létesítése, illetve áfa és/vagy társasági adófizetési kötelezettség is felmerülhet. Részletesen bemutatjuk, hogy mit értünk az ún. állandó telephely kockázat alatt, és mit takar az áfa-telephely fogalma.

Tovább

Elektronikus számlázás: új szabályok és követelmények 2024-től!

A digitális kor és az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése az adózás és számlázás terén is változásokat hoz. Az Európai Bizottság 2022 decemberében javaslatot tett a Héa-irányelv módosítására az \"Áfa a digitális korban\" kezdeményezés keretében. A változtatások között a számlázásra vonatkozó szabályok jelentős módosítása is szerepel, amelyeknek egy része 2024-től léphet érvénybe. Későbbiekben pedig, az e-számlázás minden vállalkozás számára kötelezővé válik az EU-n belüli tranzakciókra.

Tovább

Iparűzési adóalap-csökkentés - Újratöltve

Az iparűzési adót csökkentő tételek közül az alvállalkozói teljesítmények mindig is a legvitatottabb területek közé tartoztak. Akkor csökkenthető ezen a jogcímen ugyanis a hipa adóalapja, ha mind a bejövő, mind a kimenő oldalon alvállalkozói szerződést kötöttek írásban a felek. Az alvállalkozói szerződés egyik legmeghatározóbb eleme pedig az eredménykötelem, ez kerül vizsgálatra az adóellenőrzések keretében is.

Tovább

Megjelent a transzferár részletszabályokat tartalmazó rendelet

Lényegi változások nélkül jelent meg a transzferár részletszabályokat tartalmazó rendelet* , melynek tervezetét, valamint a jövőbeni transzferár adatszolgáltatási kötelezettség körét korábbi blogunkban bemutattuk. 2023-tól új adatszolgáltatási kötelezettség terheli majd az adózókat a transzferár dokumentációjuk kapcsán, ugyanis új elemként már a társasági adóbevallásban is szerepeltetni kell a kapcsolt tranzakciókkal összefüggő információkat. Az új adminisztrációs feladat mellett változik a dokumentációs értékhatár is. Az alábbiakban a végleges transzferár rendelet életbe lépésével a vállalatok számára legfontosabb változásokat és teendőket vesszük sorra.

Tovább

Iparűzési adó – több telephelyen végzett iparűzési tevékenység

2021. január 1-től megszűnt az ideiglenes jellegű iparűzési tevékenység utáni helyi adófizetési kötelezettség. A módosítás következtében pedig sok vállalkozás fellélegzett, köztük az építőipari vállalkozások is, hiszen ez azt jelenti, hogy a jövőben nem kell helyi iparűzési adót fizetniük minden egyes településen, ahol tevékenységet végeznek.

Tovább

Gyökeresen átalakul a hulladékgazdálkodás rendszere, jön az EPR-díj A vállalatoknak fél éve van a felkészülésre!

Az európai uniós hulladékgazdálkodási irányelveknek megfelelően, 2023. júliusától várhatóan jelentősen átalakulnak a magyar hulladékgazdálkodási szabályok is. A vállalatoknak a környezetvédelmi termékdíj mellett új fogalmat kell megtanulniuk, hiszen a kiterjesztett gyártó felelősség a gazdálkodók széles rétegét érinti majd. A hulladékkezelés rendszerében várható gyökeres változásokra minden érintett vállalatnak idejében érdemes felkészülni.

Tovább

Kiemelt témák