Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

42-es vámeljárás, az adómentes termékimport

Ez azt jelenti, hogy jelentősen csökkenhetnek azoknak a vállalkozásoknak a tranzakciós költségei, amelyek Magyarországon importálják a termékeiket, majd a vámkezelés után egy másik tagállamban lévő vállalkozásnak értékesítik és szállítják le azokat. Minderre azonban csak akkor van lehetőségük, ha AEO minősítéssel rendelkező, közvetett vámjogi képviselőt bíznak meg.

Tovább

Transzferár-nyilvántartás és társaságiadó-bevallás

Mint a társaságiadó-bevallásról készített bejegyzésemben már jeleztem, az 1229-es bevallás főlapján jelölni kell, ha az adott társaság a transzferár-dokumentáció készítési kötelezettségének közös nyilvántartás írásával kíván eleget tenni.

Tovább

Szja-bevallás: hét tipp a sikeres kitöltéshez

Minden évben újabb és újabb változásokkal találkozhatnak a bevallás kitöltői, illetve sokszor az okoz bizonytalanságot, hogy többen a 2013. évi hatályos szabályokat keresik az előző évre vonatkozó bevallás kitöltése során.

Tovább

A pénzügyi képviselő, mint adójogi képviselő

Ez lehet törvényes képviselet, amikor is a cégjegyzésre jogosultak járnak el az adóeljárás során, vagy pedig eseti, illetve állandó meghatalmazáson alapuló képviselet. Az állandó meghatalmazáson alapuló képviselet egyik speciális formája a pénzügyi képviselet.

Tovább

Társaságiadó-bevallás: leggyakoribb típushibák

A legtöbb ember számára a diákként átélt zsúfolt és megerőltető vizsgaidőszakok már-már a nosztalgikus múlt jótékony homályába vesznek. Nem is emlékeznek az egyre fokozódó feszültségre, a tanulással töltött éjszakák sorára. Van azonban egy népes tábor, amelynek tagjai felnőtt korukban évről-évre újraélik ezeket az izgalmakat. Ők azok, akik a könyvelői és adótanácsadói hivatást választották.

Tovább

Mi is az adóképviselet, ki lehet adójogi képviselő?

Gyakorlati oldalról nézve: az adóeljárásokban a képviselő nemcsak eljárási segítséget nyújt, hanem az adóhatóság előtti megjelenésnél sokkal összetettebb, az általa képviselt ügy érdemi lefolyására is kiható feladatokat lát el. Fontos kiemelni, hogy mindig a megbízó, azaz az adózó döntése, hogy az adójogi képviselőnek mire ad és mire nem ad felhatalmazást.

Tovább

Környezetvédelmi termékdíj: közeleg a határidő!

Közeledik április 20-a, az első negyedéves termékdíj bevallási határidő. Mint ahogy azt korábbi bejegyzésemben ismertettem, 2013-tól a termékdíj ellenőrzése visszakerült az adóhatóság hatáskörébe, ezzel könnyebben összefutnak nála az áfa- és a termékdíj-bevallások. Így például gyorsan rájönnek arra, hogy ki szerepeltet külföldről történő behozatalt és belföldi értékesítést egyazon bevallásban (vagy ilyen tranzakciókat korábbi időszakokra),és ha az illető adózó nincs bejelentkezve a termékdíjra, már kopogtatnak is nála az adóellenőrök a külföldről behozott csomagolószerek utáni termékdíj-fizetési kötelezettséget vizsgálva.

Tovább

Kiemelt témák