Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

Új EKÁER módosítás

2016. október 13-tól a 2500 kg/5 millió forintos EKAER mentesség már a nem útdíjköteles gépjárművekre is vonatkozik.

Tovább

Új jövedéki szabályozás, itt a nyilatkozatok ideje!

Az új jövedéki törvény fontos célja az egyszerűsítés, az egységesítés, a gazdálkodók adminisztrációs terheinek csökkentése, valamint az adóbeszedés hatékonyságának növelése. Ennek érdekében az új szabályozás meghatározó tartalmi és szerkezeti változtatásokat tartalmaz.

Tovább

Vámtarifaszám és adókötelezettségek

Nagy jelentőséggel bír a termékek vámtarifális besorolása a társaságok kötelezettségeinek teljesítése során. Ez az egyetlen olyan harmonizált besorolási rendszer, amelyben minden létező áru a megfelelő vámtarifaszámmal meghatározható és amelyet a világon mindenütt egységesen értelmeznek. A terméket a különböző földrészeken vámtarifaszámuk (vtsz, vagy KN kód) alapján azonosítják.

Tovább

Járulék és adóék-csökkentés

Egy lehetséges, hét százalékpontos szociális hozzájárulási adó nettó jövedelemre gyakorolt hatását megvizsgáltuk egy korábbi bejegyzésben. Mindez persze csak egy megoldás a lehetséges alternatívák közül, a jogalkotó egyéb, a munkajövedelmekre rakodó adó és járulék tehercsökkentést is elhatározhat.

Tovább

Változik az utalványok áfájának kezelése

Fel kell készülnünk arra, hogy 2019-től az uniós áfaszabályok miatt nem az eddig megszokott módon kell kezelnünk az utalványokat, kuponokat és hasonló eszközöket. Bizonyos esetekben már az utalvány értékesítése is adófizetési kötelezettséget fog jelenteni.

Tovább

Járulékcsökkentés, de mennyit is jelenthet a 7 százalék?

Varga Mihály augusztusi bejelentése óta nagyon sokan foglalkoznak a járulékcsökkentés kérdésével, annak lehetséges mértékével. Alábbiakban mi azt a példát mutatjuk be, hogy milyen nettó jövedelemváltozással járna, ha a szociális hozzájárulási adó mértékét csökkentenék 7 százalékponttal, és a munkáltatók nem változtatnának összterheiken, a járulékcsökkentést teljes mértékben átengednék a munkavállalóknak. Azaz a munkavállalók bruttó bére olyan mértékben emelkedne, hogy az összes munkáltatói bér és járulékteher megegyezzen a 2016. évi mértékkel.

Tovább

Az áfalevonási jog és a fiktív számlázás

A fiktív számlázás visszaszorítása méltán az egyik legfontosabb cél a NAV számára. Az ebben a körben zajló ellenőrzésekre számtalan példa adódik, fontos közös elemük, hogy minden ügyletet egyedileg, az adott eset összes körülményét is figyelembe véve kell értékelni. Ugyanakkor a fiktív számlázásos megállapításokat a gyakorlatban három nagy esetkörre lehet csoportosítani.

Tovább

Kiemelt témák