Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

RSM Hungary
EBA

Van képünk hozzá: magyar sikerek a digitális megjelenítés világában

Még az egészen újszerű, dinamikusan átalakuló iparágakban is van lehetőség a folyamatos további innovációra – ezt igazolja két, a European Business Awards magyarországi döntősei közé jutott magyar vállalkozás, a Dolphio Consulting Kft. és az Econ Consulting Kft. példája. Mindkét cég a képi világban, a számítógépes megjelenítésben és annak feldolgozásában ért el kimagasló sikereket.

Tovább

Fejlesztési adókedvezmény: a bérkompenzáció elmaradása nem akadály!

A bérkompenzáció elmaradásának következtében, vagyis amennyiben a jogszabályok szerinti béremelést nem teljesítették, több kedvezménytől is elestek a vállalkozások. A bérkompenzáció persze nem kötelező érvényű, de érdemes mérlegelni, hogy a béremelés elmaradása milyen hátrányokat okozhat a vállalkozásoknak.

Tovább

Iskolakezdés 2012: minden, amit tudni érdemes, és ami jövőre változik!

Hamarosan kezdetét veszi a 2012/2013-as tanév. Az iskolakezdés sok szülő és család számára komoly anyagi terhekkel is jár. A jó hír: a terhek csökkenhetők, amennyiben a szülők munkaadójuktól iskolakezdési támogatásban részesülnek. Fontos azonban tudni, hogy év közben több ponton változott a szabályozás a támogatás összege és annak adóterhe tekintetében is, továbbá 2013. január 1-től további módosítások lesznek.

Tovább

Szabadság: a főnöknek is van beleszólása

Így nyár derekán sok vállalatnál merülnek fel a szabadságolással kapcsolatos kérdések. Nem árt hát tisztázni, az éves szabadságnak mekkora részéről dönthet a munkáltató, és mely esetekben lehet visszahívni az éppen nyaraló munkavállalót sürgős feladatok elvégzésére.

Tovább

Olimpiai sportágak támogatása: adóforintokkal is érdemes lenne!

Büszkék lehetünk a magyar sportolók londoni sikereire, hiszen már most látszik, hogy az elmúlt 20 év legsikeresebb olimpiai szereplését fogja zárni a magyar olimpiai csapat. Nemcsak az érmes sportolókat illeti elismerés, hanem minden olimpikonunkat, akik nagyon kemény munkával és szorgalommal harcolták ki a londoni megmérettetést. Érdemes lenne átgondolni, hogy a 2011-ben hatályba lépett társasági adókedvezmény a látvány-csapatsportokon kívül az olimpiai sportágakra is kiterjesztésre kerüljön, hiszen az utánpótlás-nevelés elengedhetetlen a további, Londonhoz hasonló sikerek megismétlésében, ehhez pedig a megfelelő hátteret biztosítani kell.

Tovább

Könnyebb áfaszabály: így járjon el!

Jövő év elejétől a kisvállalkozások számára megvalósulhat egy régóta szorgalmazott szabályváltozás: az áfát csak akkor kell leróni a költségvetésnek, ha az adott számla ellenértéke valóban megérkezett a céghez. Legalábbis amennyiben az Országgyűlés rábólint a nemrég a nemzetgazdasági tárca által benyújtott törvénymódosításra.

Tovább

Generációs motivációkülönbségek: mit akar az ún. Boomer, és mit az Y-generáció? És kik ők egyáltalán?

A munkavállalók elégedettségének fontosságát nem kell hangsúlyozni: az, hogy a munkavállaló mennyire érzi jól magát egy szervezeten belül, mennyire érzi szakértelmének és munkájának megbecsülését nagyban befolyásolja munkamorálját, teljesítményét, s nemcsak a munkavállaló egész életminőségére, de közvetve a munkáltató cég teljesítményére és hírnevére is hatással van. Azt azonban látnunk kell, hogy a generációk között igencsak eltérnek az elégedettséghez vezető tényezők és a motivációk. Alábbi bejegyzésünkben a legfőbb eltéréseket vettük górcső alá.

Tovább
RSM Hungary
EBA

Pontos tervezéssel valósíthatók meg az üzleti lehetőségek

Számottevően megnőtt az előre tervezés és a pontos üzleti tervek jelentősége az utóbbi években, a válság ugyanis mind az induló, mind a már régebb óta működő, de bővülni akaró vállalkozásoktól sokkal komolyabb odafigyelést kíván a pénzügyi tervezés, üzleti modellezés terén.

Tovább

Áfa: az EU Bíróság ítélete szerint levonható a más nevére szóló számla alapján is

Érdemes és tanulságos, ha szemeinket az EU Bíróságának ítéleteire vetjük. A közelmúltban például két egyesített magyar ügyben hozott ítéletében az Európai Bíróság a magyar adóhatóság korábbi álláspontját és gyakorlatát helyezte pontosan megfogalmazott keretek közé az áfalevonási jog gyakorlása kapcsán. Emellett más jogvitákban is olyan ítéleteket hozott a Luxemburgban ülésező Bíróság, amelyek magasabb szakmai alapra emelik az adózók és az adóhatóságok közötti, eredendően partneri kapcsolatot – feltéve, természetesen, hogy az adóhatóság is fogékony, felkészült és hajlandó erre.

Tovább

Kiemelt témák