Facebook image

Összesen 60 bejegyzés

Közös transzferár-nyilvántartás

Ezzel meghonosodott a multinacionális vállalatcsoportok által már korábban is alkalmazott gyakorlat. E forma választása esetén a transzferár-nyilvántartás egy fődokumentációból és országonkénti specifikus részből áll.

Tovább

Transzferár-dokumentáció: összevont nyilvántartás

Az összevonás akkor végezhető el, ha a kapcsolt szerződések tárgya azonos, és a szerződési feltételek előre rögzítettek és megegyeznek, vagy a köztük lévő eltérések nem jelentősek. Például össze lehet vonni két beszerzési szerződést, ha azok feltételeikben hasonlóak (pl. a különbség csak a beszerzési országban van).

Tovább

Transzferár és szokásos piaci ár

A transzferárazással kapcsolatban a két leggyakrabban előforduló fogalom a transzferár és a szokásos piaci ár. Így először azt vizsgáljuk, hogy mit is értünk e két fogalom alatt.

Tovább

Transzferár-nyilvántartás: csökkenő adminisztratív terhek, súlyosbodó szankciók

A vállalatcsoporton belüli ügyletek dokumentálása jelentős költségeket jelent a kisvállalkozásnak nem minősülő cégek számára. Pozitívum, hogy 2012-től (illetve már a 2011. adóévi nyilvántartási kötelezettségre alkalmazhatóan) bővült azoknak az eseteknek a köre, amikor az adózók mentesülnek a transzferár-nyilvántartás készítésének kötelezettsége alól.

Tovább

Transzferár-nyilvántartás: változó szabályok

RSM Hungary Transzferár-dokumentáció sorozata – minden, amit a transzferár-nyilvántartásról tudni kell » Idén január 1-jével számos ponton módosultak a transzferár-nyilvántartásra vonatkozó szabályok. Általánosságban elmondható, hogy a transzferár-nyilvántartási kötelezettség teljesítése sok tekintetben kisebb terhet fog róni az adózókra, ugyanakkor az ezzel összefüggő szabályok megsértése esetén súlyosabb szankciókra kell számítani a jövőben.

Tovább

Kiemelt témák