Facebook image
Mentés

Alacsony hozzáadott-értékű szolgáltatásokról készült transzferár-nyilvántartás

Alacsony hozzáadott-értékű szolgáltatásról akkor beszélhetünk, ha a szolgáltatás nem képezi a főtevékenység részét, valamint a kapcsolt ügylet értéke az adott évben nem haladja meg a 150 millió Ft-ot, illetve a szolgáltatást nyújtó nettó árbevételének 5 százalékát és a szolgáltatást igénybe vevő üzemi költségeinek 10 százalékát.

Ilyenkor a szolgáltatás árának meghatározásához a költség és jövedelem módszer használandó, az alkalmazható haszonkulcsnak 3 és 7 százalék között kell lennie. Ha a feltételeknek megfelel az ügylet, akkor a róla készítendő nyilvántartásnak csak a kapcsolt cég adatait, a szerződés néhány elemét, a szokásos piaci árat (mely a költségek és a szabályozás szerinti haszonrés) és a transzferár-nyilvántartás készítésének és módosításának dátumát kell tartalmaznia.

E forma választásánál, arra kell különösen figyelemmel lenni, hogy az érintett szolgáltatás megfeleltethető legyen a rendelet mellékletében felsorolt szolgáltatásoknak. Ebben sokat segít, hogy az egyes tevékenységek után szerepel a TESZOR szám is, de egyes összetett tevékenységek során így is merülhetnek fel kérdéses esetek.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom