Facebook image

Összesen 60 bejegyzés

Cégcsoportok figyelem, módosulnak a transzferárszabályok!

A Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban közzétette a transzferárakra vonatkozó új jogszabály tervezetét, amely felváltja majd a jelenleg hatályos rendeletet. Háromszintű transzferár-nyilvántartás, gyakoribb adatbázisszűrés és nagyobb transzparencia lesz a változások eredménye.

Tovább

Miért lesz áfakockázata egy rutinszerű év végi transzferár-korrekciónak?

Egy többtagú cégstruktúrában, anya-leányvállalati kapcsolatban fontos a szerepe a belső ügyletek elszámolásának. Ezen kapcsolt vállalkozások esetében az adóhatóság figyelemmel kíséri, hogy milyen árazás/ellenérték mellett valósul meg a nem független felek között a termék- vagy szolgáltatásértékesítés és milyen áfavonzatok kapcsolódnak ezekhez. Különösen igaz ez az év végi transzferár-korrekciókra.

Tovább

Újabb eszköz az adóelkerülés visszaszorítására – éles az országonkénti jelentés

Május 15-én kihirdették azt a törvénymódosítást, amely beemeli a hazai jogba a vállalatcsoportokra vonatkozó kötelező országonkénti (CbC) jelentést. A magyarországi vállalatokat érintő legfontosabb kérdéseket és határidőket foglaljuk össze az alábbiakban; mikor kell egy magyar társaságnak CbC jelentést benyújtania, és az egyelőre különleges helyzetben lévő, az USA-ban végső anyavállalattal rendelkező társaságok mire számíthatnak az adatközlés kapcsán?

Tovább

Az EU bekeményít a közepes méretű vállalkozásoknál is

Az EU javítani kívánja az adózás átláthatóságát a közepes méretű vállalkozások többségénél. Az Európai Parlament Gazdasági és Pénzügyi Bizottsága által közzétett tervezet jelentős mértékben módosítaná az EU számviteli irányelvben lefektetett 750 millió eurós összeghatárt, s 40 millió euróra csökkentené a multinacionális vállalatokra vonatkozó beszámolási küszöbértéket. Ezzel a közepes méretű cégeknek is sokkal részletesebb információkat kellene szolgáltatniuk.

Tovább

Bekerül a hazai jogba a BEPS-szabályok újabb eleme, a CbC-jelentés

A multinacionális vállalatoknak évente országonkénti jelentésekben (CbC Report) kell információt szolgáltatniuk főbb pénzügyi adataikról, valamennyi olyan adójogrendszer tekintetében, amelyben gazdasági tevékenységet folytatnak. 2017. március 10-én megjelent az a törvénytervezet, amelynek célja az országonkénti jelentésre vonatkozó automatikus információcsere-szabályok átültetése a hazai jogba.

Tovább

BEPS – Implementációs csomag

Miután a transzferár nyilvántartások transzparenciáját szorgalmazó OECD BEPS 13. akciótervéhez 2014. szeptemberében megjelent a tanulmány és 2015. februárjában egy kiegészítő iránymutatás. Az OECD Pénzügyi Bizottságának május 27-28-i ülésén fogadták el az implementációs csomagot, amit júniusban publikált.

Tovább

Kiemelt témák