Facebook image

Összesen 60 bejegyzés

Kúria ítélet a leggyakoribb transzferár módszer kapcsán

Az adóhatóság már nem csak a transzferár dokumentáció meglétét, hanem annak tartalmát is egyre alaposabban vizsgálja. Ezért a vállalatoknak is érdemes hangsúlyt helyezniük arra, hogy felülvizsgálják transzferárazási gyakorlataikat, amelyben a transzferárhoz kapcsolódó kúria ítéletek és NAV iránymutatások is segítséget jelenthetnek.

Tovább

Módosult a transzferár dokumentáció elkészítésének határideje

A transzferár nyilvántartás elkészítésének határideje a normál üzleti éves vállalkozások esetében május 31., így ezt is érinti a beszámolókészítési határidők kitolása. Amint a társaság benyújtja éves társasági adóbevallását, transzferár dokumentációjának is rendelkezésre kell állnia. A NAV ettől az időponttól már kérheti a szokásos piaci ár alátámasztásául szolgáló dokumentumot egy adóellenőrzés során.

Tovább

Miért fontos a cég döntéshozóinak ismernie a TP-dokumentációt?

A társaság minden felelős döntéshozójának célszerű ismernie a TP-dokumentáció tartalmát, mert az az az új szabályok miatt olyan mélységben tárja fel az adózó kapcsolt ügyleteire, saját eredményére vonatkozó álláspontját, következtetéseit, amely miatt fontos, hogy az helyes megállapításokat tartalmazzon. A társaság egészére nézve jelentős következményekkel járhat, ha egy NAV-ellenőrzés a nyilvántartásban foglaltakat alapul véve ítéli meg egy ügyletet, ugyanis, ha az adott ügylet a valóságban nem a dokumentációban leírtak szerint zajlik, a társaság számára már nehéz lehet azt utólag alátámasztani, bizonyítani.

Tovább

Országonkénti jelentés – új fejlemények

2018-tól már Magyarországon is háromszintű transzferár-nyilvántartás lesz használatban. Az első és második pillérre vonatkozó hazai szabályok nemrégiben jelentek meg, a harmadik pillér, az országonkénti jelentés terén pedig az értékhatár változására lehet számítani. Utóbbi jelentés adatlapja a napokban vált elérhetővé.

Tovább

Kiemelt témák