Facebook image

Összesen 1425 bejegyzés

Eva-kalkulátor 2012

Nagy kérdőjel övezte az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) sorsát tavaly év végén: a kormány latolgatta az adónem megszüntetését, végül azonban annak szigorítása mellett döntött. Így év vége előtt mindenki lázasan számolgatásba kezdett, vajon megéri-e még maradni az eva hatálya alatt. Az adózók döntését az RSM DTM evakalkulátorral igyekezett megkönnyíteni. Mivel azonban az eva-szabályok azóta is jelentősen módosultak, az első negyedév végén érdemes újra kiszámolni, hogy mekkora fizetési kötelezettséget eredményez az eva az első negyedéves bevételek ismeretében. Ehhez nyújt segítséget friss, 2012-es evakalkulátorunk.

Tovább

Bérkompenzáción túl… Számolja ki a bérét kalkulátorunkkal!

A bérkompenzáció életbe lépésével véget ért az a korábbi rendszer, amelyben a versenyszférában tevékenykedő vállalatok vezetői saját maguk dönthették el, hogy kívánják-e emelni az alkalmazottak fizetését, s ha igen, mekkora mértékben. Bár a bérkompenzáció elméletileg szintén meghagyja a döntés lehetőségét a vállalatnál, hiszen a béremelés a munkáltató döntésén múlik, azonban a cégek a jogszabály szerint meghatározott munkavállalóik legalább kétharmadánál köteles volt végrehajtani a kompenzációt egyes hátrányos szankciók elkerülése érdekében.

Tovább

Eladta? Elszállította? Igazolni is tudja?!

Még régen történt: egy matematikai érettségire készülő diák a példatár minden példáját fejben „oldotta meg”, azaz elolvasta, majd végiggondolta a feladatot. Ha a megoldás gondolatmenete megvolt, továbbment a következő példára. Természetesen, a diák egy életre szóló tapasztalattal gazdagodott: nagy a különbség a megoldható és a meg is oldott dolgok között. Úgy látszik, hogy a szállítások hiteles igazolásával kapcsolatban ezt a leckét azok a magyar vállalkozások is meg kell, hogy tanulják, akik egy másik tagállamba értékesítik termékeiket, különben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem fogadja el az értékesítések adómentességének igazolását.

Tovább

Svéd nátha, avagy hogyan fertőzte végig a tranzakciós adó vírusa a svéd pénzügyi rendszert

Évek óta komoly adófilozófiai dilemmát okoz Európában és Magyarországon is a pénzügyi tranzakciós adó (más néven Tobin-adó) esetleges bevezetése. Miközben az Európai Bizottság már 2010 őszén arra jutott, hogy egy 5 százalékos adóból is évi 25 milliárd eurós bevétel származna, és az Európai Parlament is szimpatizálni kezdett az új adónemmel, annak bevezetéséhez azóta sem kerültünk egyetlen lépéssel sem közelebb. A pénzügyi tranzakciós adóról a magyar gazdaságpolitikában is évek óta folyik a vita, amely legutóbb éppen a napokban vetett újabb hullámokat.

Tovább

Nem kerékkötője a növekedésnek a válság

Hogyan lehetnénk képesek a bővülésre akkor, amikor a piaci kereslet szűkül, a gazdasági környezet jó esetben is csak stagnál, és általános a bizonytalanság? Az utóbbi hónapokban sok cégvezető, vállalkozó teszi fel magának ezt a kérdést. Az RSM DTM vállalati kutatása szerint a válasz az, hogy a folyamatos innováció, a kiemelkedő teljesítmény és a kitartás még ilyen körülmények között is meghozzák a várt gyümölcsöt, sőt, most még egy nívós üzleti díj is jár az üzleti kiválóságért.

Tovább

Bérszámfejtési kisokos: Egyenlő jogok illetik meg a kölcsönzött munkavállalókat is

Az egyenlő munkáért egyenlő bér elvét a munkavállaló kikölcsönzésének kezdetétől figyelembe kell venni – ez az egyik fontos változás a munkaerő-kölcsönző cégekre év elején hatályba lépett új szabályozásban. A korábbi, 2006. január 1-jétől hatályos szabályok ugyanis az úgynevezett „korlátozott egyenlő bér” elvére épültek, amely alapján az egyenlő bérhez való jog két megszorítással érvényesült a kölcsönzött munkavállaló és a kölcsönvevő saját munkavállalója összehasonlításában. Egyfelől, az egyenlő bér elvének alkalmazásához bizonyos időtartamú folyamatos munkavégzés volt szükséges a kölcsönvevőnél, másfelől az egyenlő bér elve csak bizonyos bérelemekre vonatkozott.

Tovább

Kisebb adminisztrációs teher mellett fizethető ki az osztalékelőleg

Idén új szabályok léptek életbe az osztalékelőleg kifizetésére. A változás kifejezetten kedvező irányú, hiszen kevesebb adminisztrációval kerülhet sor az osztalékelőleg kifizetésére akkor is, ha a gazdálkodó szervezet tulajdonosai korábban, a beszámoló elfogadásakor nem szavaztak meg osztalékot, vagy valamiért utólag válik szükségessé az osztalék kifizetése.

Tovább

Nyáron már fordítottan adózhatnak egyes agrártermékek után?

Társadalmi vitára bocsátotta az egyes mezőgazdasági termékekhez kapcsolódó fordított adózásról szóló szabályok tervezetét múlt héten a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kormány.hu oldalon található tervezet szerint a mezőgazdasági termékek meghatározott körére vonatkozó fordított adózást 2012. június 1-től vezetnék be.

Tovább

Szerep vagy nem szerep? – Légy hű magadhoz az állásinterjún is!

A 90-es évek közepén, mikor az első állással kapcsolatos találkozómra igyekeztem, a munkamegbeszélés szóösszetételt használtam – lehet, helytelenül – de a munkaerőpiaci interjúzás fogalmára csak akkor csodálkoztam igazán rá, mikor egy személyzeti tanácsadó iroda munkatársa felhívott, hogy fáradjak be hozzájuk interjúra. Az interjú szóról eddig teljesen más fogalmaim voltak, és mivel ezt a helyzetet egyáltalán nem ismertem, így azt tudtam képviselni, aki akkor éppen voltam. Saját magamat.

Tovább

Enyhébb szankciók a bérkompenzációs szabályokban

Napokon belül enyhébbé és világosabbá válnak a bérkompenzációval kapcsolatos szabályok: jövő héten kerül sor az erről szóló  törvénymódosítási javaslat zárószavazására, és semmi okunk kételkedni abban, hogy az Országgyűlés rá is bólint a tervezetre.

Tovább

Kiemelt témák