Facebook image
Mentés

Az ESG és a HR

Az ESG, vagyis az Environmental, Social & Governance (Környezetvédelmi, Társadalmi és Irányítási) keretrendszer jelentése és célja, hogy a vállalatok hosszú távon is fenntartható működést biztosítsanak, miközben figyelembe veszik a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontokat. A HR kulcsszerepet játszik az ESG szociális pillérében, ahol a sokszínűség, esélyegyenlőség és befogadás kiemelkedő fontosságú.

Az ESG olyan stratégiai keretrendszer, amely segít a vállalatoknak értékelni és jelentést tenni az ESG kötelezettségekben megfogalmazott elvekről. A vállalatok a fenntarthatósági célú átvilágítási kötelezettségeiket az ESG beszámoló elkészítésével teljesítik

Az ESG szociális szempontok teljesülése a HR tevékenységek alapján

A HR kulcsszerepet játszik az ESG szociális pillérében, ahol a sokszínűség, esélyegyenlőség és befogadás (DEI) kiemelkedő fontosságú. Az ESG jelentési kötelezettségben a vállalatoknak részletesen be kell mutatniuk, hogyan kezelik ezeket a szociális kérdéseket. 

Az ESG minősítés során figyelembe veszik, hogy a vállalat milyen eredményeket ér el a sokszínűség, esélyegyenlőség és befogadás terén. Ezért a vállalat HR tevékenységei alapvetően befolyásolhatják a cég ESG minősítését.

Az alábbi témakörök és programok ESG szempontból is kiemelt HR területnek számítanak:

Sokszínűség, esélyegyenlőség és befogadás (DEI)

A sokszínűség elfogadása, az egyenlő bánásmód biztosítása a munkaerő alkalmazása és felvétele során, fajra, nemre, korra, szexuális irányultságra és egyéb tényezőkre való tekintet nélkül. Az ESG jelentése itt arra utal, hogy a munkaerő sokszínűsége és egyenlősége hogyan járul hozzá a fenntarthatósági célokhoz. Olyan munkahelyi kultúra megteremtésére való törekvés, ahol minden alkalmazott úgy érzi, hogy értékelik és bevonják. 

A munkavállalók jóléte és elkötelezettsége

Az egészség és biztonság keretében jól működő, erős egészségügyi és biztonsági protokollok bevezetése a munkavállalók védelme érdekében. Az ESG stratégia szerves részét képezi az egészség és biztonság támogatása a vállalatnál. 

A munka és a magánélet egyensúlyát támogató programok: például a rugalmas munkaidő és a távmunka lehetőségeinek támogatása.

Mentális és fizikai egészséget segítő programok biztosítása, például EAP (Employee Assistance Program). Ebbe a kategóriába tartoznak az üzemorvosi, pszichológusi, irodai masszázs és wellness programok.

Ezek az intézkedések nemcsak a dolgozók elégedettségét növelik, hanem az ESG jelentés készítése során is kulcsfontosságú mutatók lesznek.

ESG-tanácsadó segítségét kérem

ESG tudatos HR folyamatok

Méltányos kompenzáció, azaz méltányos és versenyképes bérek és juttatások biztosítása. Az ESG minősítés figyelembe veszi, hogy a vállalat hogyan bánik a munkavállalóival, beleértve a bérek és juttatások méltányosságát.

A munkavállalói jogok védelme, beleértve a szakszervezeti szervezkedéshez és a kollektív tárgyalásokhoz való jogot. Etikus toborzási gyakorlatok alkalmazása, az esélyegyenlőség és a tisztességes bánásmód biztosítása.

A férfiak és nők egyenlő vagy egyenlő értékű munkáért járó egyenlő díjazása – A bérek átláthatóságával kapcsolatos szabályok.

Az ESG jelentési kötelezettség értelmében a bérek átláthatósága központi téma lesz, amelyről 2027-től minden vállalatnak jelentést kell tennie.

ESG és a bértranszparencia - az Európai Unió 2023/970 irányelve 

A férfiak és nők egyenlő vagy egyenlő értékű munkáért járó egyenlő díjazása – A bérek átláthatóságával kapcsolatos szabályok

Az Európai Unió 2023. május 17-én elfogadott 2023/970 irányelve előírja a tagállamoknak, hogy 2026. június 7-ig át kell ültetniük a nemzeti jogba a következő szabályokat:

  • a férfiak és nők egyenlő vagy egyenlő értékű munkáért járó egyenlő díjazása elvének tiszteletben tartása;
  • a nemi alapú közvetlen vagy közvetett bérdiszkrimináció tilalma;
  • a bérek átláthatósága és az egyenlő bérezéshez való jog erőteljesebb érvényesítése.

Az irányelv vonatkozik a köz- és a magánszféra munkáltatóira és minden olyan munkavállalóra, aki az egyes tagállamokban hatályos jogszabályok, kollektív szerződések és/vagy alkalmazott gyakorlat által meghatározott munkaszerződéssel vagy munkaviszonnyal rendelkezik.

Jelentési szabályok a bértranszparencia kapcsán 

  • A 100 főt, vagy annál több munkavállalót foglalkoztató vállalatok számára új jelentéstételi kötelezettséget vezetnek be a női és férfi munkavállalók közötti bérkülönbségre vonatkozóan. A női és férfi munkavállalók között 5%-nál nem lehet nagyobb a bérkülönbség. Az álláshirdetésekben nyilvánossá kell tenni a bérezést.
  • A 150 főt, vagy annál több munkavállalót foglalkoztató vállalatok esetében először 2027. június 7-ig kell jelentést tenni. Ezt követően pedig a vállalat méretétől függően évente (250 vagy annál több munkavállaló) vagy háromévente (150-249 munkavállaló) meg kell ismételni a jelentést.
  • A 100-149 munkavállalót foglalkoztató vállalatoknak hosszabb átmeneti időszak áll rendelkezésükre: az első jelentést 2031. június 7-ig kell elkészíteniük, ezt követően pedig háromévente kell ezt megismételniük.

Képzés és fejlesztés

Folyamatos tanulás - képzési programok biztosítása, a munkavállalók készségeinek fejlesztése és a karrierépítés támogatása érdekében. Az ESG tanácsadók és auditok során kiemelten figyelik a folyamatos tanulás és fejlesztés iránti elkötelezettséget. 

Vezetői képességek fejlesztése - Programok létrehozása a szervezeten belüli jövőbeli vezetők fejlesztésére.

Közösségi elkötelezettség

Önkéntes programok - a munkavállalók közösségi szolgálatban és önkéntességben való részvételének ösztönzése és szervezése. Az ESG stratégia fontos része a közösségi elkötelezettség, és ezek az erőfeszítések az ESG jelentésben is szerepet játszanak.

Az ESG vállalatirányítási (Governance) aspektus megjelenítése a HR-ben

Üzleti Etikai Kódex

Átfogó magatartási, működési kódex bevezetése, amelyet minden alkalmazottnak követnie kell. Az ESG governance elvei szerint az átláthatóság és az elszámoltathatóság alapvető fontosságú.

Diszkriminációellenes irányelvek

Szigorú diszkriminációellenes irányelvek érvényesítése a tisztességes munkahely előmozdítása érdekében. Az ESG irányelvek közé tartozik a nyílt kommunikáció és a jelentéstételi lehetőségek biztosítása, hogy a munkavállalók sérelmeiket etikusan bejelenthessék. 

ESG - Fenntarthatósági kérdésem van

Átláthatóság és jelentéstétel

A nyílt kommunikáció alapvető eleme az ESG governance (vállalatirányítási) elveknek. Ezért a vezetőség és a munkavállalók közötti nyílt és átlátható kommunikáció ösztönzése kulcsfontosságú. Az ESG jelentésben ezek a folyamatok részletesen bemutatásra kerülnek. 

Nyílt kommunikáció- a vezetőség és a munkavállalók közötti nyílt és átlátható kommunikáció ösztönzése.

Jelentési lehetőségek - egyértelmű jelentési folyamatok létrehozása a munkavállalók számára, hogy a sérelmeket vagy etikátlan viselkedést a megtorlástól való félelem nélkül jelenthessék (Whistleblower).

Vezetés és elszámoltathatóság

A sokszínűség előmozdítása a vállalat igazgatótanácsában és vezetői csapataiban nemcsak egyenlőséget teremt, hanem az ESG minősítés során is kiemelkedően fontos szempont. Az igazgatóság és a vezetők összetétele kulcsszerepet játszik az ESG-célok sikeres megvalósításában.

Első számú vezetők elszámoltathatósága

Olyan struktúrák létrehozása, amelyek a vezetőket elszámoltathatóvá teszik tetteikért és döntéseikért, különösen az ESG célok tekintetében. Az ESG jelentésben ezek az elszámoltathatósági folyamatok világosan meghatározásra kerülnek, és részei az átfogó vállalatirányítási stratégiának. 

A HR szerepe az ESG célok megvalósításában

A HR-nek kulcsszerepe van az ESG-célok megvalósításában, ami hozzájárul egy fenntarthatóbb, etikusabb és társadalmilag felelősségteljesebb, eredményes vállalati működéshez. A vállalati HR szabályzatok és folyamatok felülvizsgálata az ESG elvekhez való igazodás érdekében biztosítja, hogy a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás a vállalat mindennapi működésének része legyen. 

Az ESG jelentési kötelezettségeknek megfelelően a vállalatoknak folyamatosan monitorozniuk és jelenteniük kell az ESG irányú tevékenységeiket.

A fenntarthatóság kultúrájának előmozdítása

A munkavállalók bevonása az ESG tudatos tevékenységekbe és kezdeményezésekbe alapvető fontosságú. Fontos, hogy a vállalat alkalmazottai is tisztában legyenek a társaság alapvető ESG célkitűzéseivel is és azzal, hogy maguk is hozzájárulhatnak a fenntarthatóság és a társadalmi felelősségvállalás sikeréhez.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom