Facebook image

Összesen 57 bejegyzés

Topkérdés cégvásárláskor: mennyit ér a cég?

A cégértékesítések alapkérdésének megválaszolásához, hogy mennyit ér egy adott társaság, leggyakrabban az EBITDA-adatokból indulnak ki az érintettek. Természetesen az EBITDA-alapú értékelésnek megvannak az előnyei és a problémái is, ha ezekkel tisztában vagyunk, könnyebb dolgunk lesz a tárgyalások során.

Tovább

Négy gyakori hiba, mely a cégeladás során elkerülhető

Nincs két egyforma cégértékesítés, azonban van négy olyan hiba, amelyet a cégtulajdonosok rendre elkövetnek az exitek, cégeladások során. Ezek önmagunkban is jelentős tévedések, ha több is felbukkan belőlük, akár meg is hiúsíthatnak egy jól induló cégeladási folyamatot.

Tovább

Környezetvédelem és cégértékelés

Minden szektornak megvannak a maga specialitásai befektetői szemszögből, most a környezetvédelmi szektor értékelési kihívásait vizsgáljuk meg a fundamentumok és a piaci dinamikák figyelembevételével. Az egyes társaságok sajátosságai nagyban befolyásolhatják ugyan az egyedi cégértékelések kimenetelét, de ökölszabályként jó tisztában lenni néhány sarokponttal.

Tovább

Cégértékelési alapok

A cégértékelések során három jól bevált módszert, vagy ezek kombinációját szokták alkalmazni. Érdemes tisztában lenni ezek jellemzőivel akár egy cég eladása, akár vásárlása szerepel a tervekben.

Tovább

Cégvásárlásra vagy cégeladásra készül? 8 tipp, amellyel csökkentheti a bizonytalanságokat egy tranzakciós árazás során

A tranzakciók során talán az egyik legfontosabb tényező a vételár körüli bizonytalanság. Ezt a bizonytalanságot csökkentheti egy jól kidolgozott, egyszerre részletes, ugyanakkor áttekinthető üzleti modell, amellyel már jól prognosztizálható egy viszonylagos „fair” cégértéktartomány. Akár cégvásárlást, akár cégeladást tervez egy társaság tulajdonosa vagy menedzsmentje, jó eséllyel szeretné előre látni, hogy milyen vételártartománnyal kalkulálhat a tervezett tranzakció során.

Tovább

Így élheti túl a cég az alapítót és a tékozló utódokat

Egy családi vállalkozás és tulajdonosa életében eljöhet a pillanat, amikor a vagyon mérete vagy összetettsége olyan szerteágazó tudást kívánna meg, amely meghaladja a cégvezér erejét, kapacitását, az irányítás továbbadása pedig családon belül nem oldható meg megnyugtatóan. Az ilyen jellegű kihívások már nem egy cégbirodalmat roppantottak meg, azonban van egy olyan jogi megoldás, amely még a végrendeletnél is biztosabban szavatolja, hogy a cég jó kezekbe kerüljön.

Tovább

Eladók opciói a vállalati érték realizálására

Milyen lehetőségei vannak annak a cégtulajdonosnak, aki részben, vagy teljes egészében kiszállna cégéből, külső forrást vonna be vállalatába, így finanszírozva a tervezett cégépítést, növekedést, vagy egyszerűen csak realizálni szeretné eddigi befektetett munkája eredményét?

Tovább

Kiemelt témák