Facebook image

Összesen 57 bejegyzés

EKAER: A készlet értéke a cégértékre is hatással van

Az EKAER során nem csak a regisztrációs plusz terhek, a kell-e EKAER számot igényelnem vagy sem, a biztosítékadási kötelezettség, vagy a végrehajtási eljárástól való aggodalom kell hogy eszünkbe jussanak, hanem a készletnyilvántartásnak is, ezért megvizsgáljuk, hogy a készlet érték, illetve a készletértékelések milyen hatással vannak a teljes cégértékre.

Tovább

Miért van szükség értékeléskor korrigálásra, különösen EBITDA meghatározásakor?

A korábbi értékelés-témakörben publikált bejegyzéseim során valószínűsíthetően sikerült körvonalazni, hogy nagyon sok esetben, ha cégértékelésről beszélünk (jól működő és nyereséges cégek esetében),akkor az értékelés fókuszpontja a társaság által elért operatív nyereség, vagyis EBITDA (lefordítva kamatterhek, adózás és értékcsökkenés előtti nyereség).

Tovább

Cégértékelési anomáliák

Számos egyéb banánhéjon is elcsúszhat a tranzakció, ilyen például, ha a vételár megfizetésének a struktúrája nem megfelelő: túl magas a halasztott vételár-rész vagy példaként bizonytalan a kifizetés feltételrendszere. Az egyes értékelési eljárások más és más buktatókkal járhatnak, de nézzük, melyek ezek.

Tovább

Mikor van szükségünk speciális immateriáliseszköz-értékelésre és mi a menete?

A cégértékelések során számtalanszor előfordul, hogy nem egy teljes társaságot kell értékelni, hanem csak egy-egy adott eszközt: tipikus eset, amikor az egyik társaságban levő eszközt (általában immateriális eszköz, vagy technológia, vagy védjegy stb.) egy másik társaságba szeretnénk átvinni vagy apportálni. Ez esetben szükséges lehet az adott eszköz felértékelése.

Tovább

Az üzletrész-értékesítés adóvonzatai

Mikor van szükségünk cégértékelésre c. bejegyzésemben utaltam arra, hogy a cégeladások során (üzletrészek értékesítésekor) az eladók részéről adókötelezettség (jövedelemadó) keletkezik.

Tovább

Mikor van szükségünk cégértékelésre?

Finanszírozás előtt, a bankok, ha nem is cégértékelést, de olyan részletes üzleti tervet kérnek, amelyből könnyen előállítható egy standard cégértékelés. Ott a hangsúly inkább az EBITDA, vagyis a kritikus mutató az operatív nyereség és a teljesítendő adósságszolgálat aránya lesz.

Tovább

Kiemelt témák