Facebook image
Mentés

Környezetvédelem és cégértékelés

Minden szektornak megvannak a maga specialitásai befektetői szemszögből, most a környezetvédelmi szektor értékelési kihívásait vizsgáljuk meg a fundamentumok és a piaci dinamikák figyelembevételével. Az egyes társaságok sajátosságai nagyban befolyásolhatják ugyan az egyedi cégértékelések kimenetelét, de ökölszabályként jó tisztában lenni néhány sarokponttal.

Jól látható eltérést mutat például, (lásd az alábbi táblázatot) az amerikai és az európai kontinens környezetvédelmi szolgáltatási szektorának árazása. Míg az elmúlt években az amerikai tranzakciók árazása közel 9,5-11-es sávban mozgott, addig az európai tranzakciók a 4,6-7,1 közötti sávban szóródtak. 

* LTM EBITDA =Az utolsó 12 hónap EBITDA száma alapján meghatározott cégérték USA, környezetvédelmi szolgáltatási fókuszú tőzsdei cégek esetében

Ugyanakkor az Európai tranzakciós statisztikák szerint (S&P Capital IQ adatbázis) az elmúlt évek tranzakciójának (2008-2015) tekintetében, ahol az 50m euró alatti tranzakciókat vizsgáltuk, az átlagos EV/EBITDA 4,5-7,1x szorzók között alakultak.

Mint látható, más árazási dimenzió körvonalazódik az amerikai és az európai környezetvédelmi szolgáltatási piacokon: számos oka lehet a különbségnek, többek között, piac méretek, piaci túlszabályozottság, növekedési korlátok különbözősége stb. 

„Value Drivers” - értékvezérlők  a környezetvédelmi szektorban

A pénzügyi mutatókon túl más tényezők is meghatározzák azt a cégértéket, amelyet a vállalat a társaihoz viszonyítva kaphat. Ezek az úgynevezett „értékvezérlők” még pontosabban segítenek meghatározni (és sok esetben javítani) a cégértéket. A környezetvédelmi szektor értékvezérlői a következők lehetnek:

1. Időzítés és pozitív trendek

Az eladó szempontjából a legjobb idő, a cégértékesítésre, amikor a trendek a vállalat tekintetében pozitívok. Ezt jelezheti: 

  • az árbevétel megugró, tervezhető növekedése 
  • a megugró jövedelmezőség (például egy új speciális környezetvédelmi autó-flotta, új ügyfél portfólió megvásárlása vagy újratárgyalt szerződések kedvezőbb árképzési feltételekkel). 
  • egy új rugalmasabb beszállítói kör
  • kevésbé koncentrált vevőkör és stabilabb visszatérő ügyfelek
  • múltbeli beruházások termőre fordulása (ami az EBITDA növekedésén keresztül jelenik meg).

A vállalat rövid távú pénzügyi teljesítményének növelése mellett ezek a növekedési és jövedelmezőségi katalizátorok további befektetői érdeklődést generálhatnak, ami egy magasabb értékelést is eredményezhet.

2. Fókusz a fenntarthatóságon

Függetlenül attól, hogy a növekedés fenntarthatóságát, illetve a meglevő üzleti modell sikerességét a társaságok a jogszabályi előírások miatt vagy a fogyasztói igények hatására érik el - a fenntarthatóság központi téma marad. A hulladékipar bővülését is segíti, hogy egyre fontosabb a szerepe az újrahasznosításnak és az egyéb környezetbarát gyakorlatoknak, ahogy az az amerikai „Enviromental Service” piac adataiból az alábbi grafikonon is jól látható.  

 

* USA Protecion Agency által publikált adatok

Az újrahasznosításhoz kapcsolódó termékek és szolgáltatások árai tovább csökkentek, és az iparág hosszú távú tendenciái továbbra is meggyőzőek. Azok a vállalatok, amelyek képesek megkülönböztetni magukat a fenntarthatóságot elősegítő eszközökön vagy üzleti modelleken keresztül, értéknövekedést tudnak felmutatni.  

3. A pénzügyi teljesítmény konzisztenciája

Befektetők szempontjából a hulladékipar egyik legvonzóbb tulajdonsága a hulladék mennyiségének és bevételének kiszámíthatósága és konzisztenciája. A befektetők általában hajlandóak elfogadni a teljesítmény rövid távú változékonyságát, amíg a hosszú távú tendenciák pozitívak és viszonylag stabilan kiszámíthatóak. Azok a vállalatok, amelyek hosszú távon is megfelelő és piac feletti teljesítménnyel bírnak, nagyobb cégértéket tudnak realizálni.

4. Ügyfélszerződések és megállapodások

A hosszú távú ügyfélszerződésekkel és megalapozott, illetve bizonyított üzleti modellel rendelkező vállalatok jellemzően nagyobb cégértékkel bírnak versenytársaiknál. Ez egyben azt is jelenti, hogy ezen vállalatok ezáltal kiszámítható nyereséget biztosíthatnak a tulajdonosainak.

A globalizáció, és a technikai fejlődés hatására ez a szektor (is) folyamatosan ott van a fejlődő gazdasági területek és a pénzügyi és szakmai befektetők térképén. Nem utolsósorban a globális fejlődési trendek hatására, a környezetvédelmi szolgáltatási szektor jelentősége mindinkább előtérbe kerül és a tranzakciós adatok tanúsága szerint is érdemes ebben a szektorban terjeszkedni.

    Kapcsolódó bejegyzéseink

    Érdeklik az adó, számviteli és jogi változások?

    Iratkozzon fel hírlevelünkre, és legyen mindig naprakész!

    Feliratkozom