Facebook image

Összesen 808 bejegyzés

40 százalékos büntetőadó épül be a katába. Veszélyben a nagy katáztatók?

A kormányzati bejelentések alapján várhatóan egy 40 százalékos kulcs kerül majd bevezetésre a katáztató oldalán 2021-től, ha a katás adózó egy partner felé kiállított számláin szereplő ellenérték meghaladja a 3 millió forintot. Előreláthatóan korlátozó szabályok lépnek életbe a kapcsolt vállalkozásokra és a többes katás jogviszonyokra vonatkozóan is.

Tovább

NAV Online Számla – nincs csúszás, van 3 hónap szankciómentes időszak

Az adóhivatal a koronavírus miatti nehézségekre tekintettel, 2020. szeptember 30-ig nem szankcionálja azokat az online számla adatszolgáltatási kötelezettségi körbe júliustól újonnan bekerülő adózókat, amelyek még nem képesek betartani az előírásokat. Az adatszolgáltatási kötelezettség kibővítésének határideje tehát nem csúszik, de a NAV az első 3 hónapban nem bírságolja a mulasztást, ha az adózók az Online Számla rendszerben regisztrálnak.

Tovább

Nem kapta vissza időben az áfáját? Igényelje a cégének járó extra kamatot a NAV-tól!

Az Európai Bíróság a közelmúltban mondta ki, hogy a magyar jog által előírt jegybanki alapkamat nem nyújt megfelelő kompenzációt azokra az esetekre nézve, amikor a vállalkozások utólagosan váltak kártérítésre jogosulttá amiatt, hogy a magyar adóhatóság egy európai uniós normába ütköző nemzeti szabály miatt nem teljesítette adóvisszatérítési igényüket. Az így elmaradt áfavisszatérítésből fakadó veszteségek kompenzálását immár az uniós döntésben lefektetett paraméterek alapján kell megtéríteni az érintett társaságok számára.

Tovább

Újabb mankó a munkaadók számára: itt a munkahelyteremtő bértámogatás

A kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében újabb, ezúttal a munkahelyteremtést elősegítő bértámogatási programot indított. Ennek fő célja, hogy segítse a munkaerőfelvételt azon munkaadóknál, amelyek a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatása miatt kénytelenek voltak munkavállalókat elbocsátani az utóbbi hónapokban.

Tovább

Áfabevallás július 1-től: a számlákat az M lapokon is értékhatár nélkül kell jelenteni

2020. július 1-től az áfatörvény alapján minden befogadott szállítói számláról, amelyre a cég áfalevonási jogát gyakorolni akarja, áfaösszeghatárra tekintet nélkül adatot kell szolgáltatni a NAV felé az M lapon, a belföldi összesítő jelentésben. Ezzel már nem csak a kiállított számlák, de a cégek közötti, befogadott számlák is teljeskörűen láthatóak lesznek az adóhatóság számára.

Tovább

Minden, amit a bértámogatásról tudni szeretne… (FRISSÍTETT)

Ahány cég, annyi kérdés merült fel a bértámogatás kapcsán a feltételek meghirdetése óta. A kihirdetett rendelet és a bértámogatás igényléséhez szükséges dokumentumok ismeretében egyre több kérdés tisztázódik, vagy éppen kiderülnek azok a pontok, amelyeket ellenkezőleg értelmeznek a támogatást igénylők és a hatósági szereplők. Adótanácsadóink sorra vették a felmerülő kérdéseket a gyakorlati példákat és a hatósági álláspontot is figyelembe véve összegezték a teendőket, információkat.

Tovább

Beszámolók és éves adóbevallás - halasztható szeptember 30-ig. Mikor nem érdemes élni a lehetőséggel?

A szakemberek számára hosszúnak tűnő várakozás után kihirdetésre került a rendelet, amely 2020. szeptember 30-ig haladékot adott a vállalatok éves adókötelezettségeivel és a beszámoló közzétételével kapcsolatban, a koronavírus járványra tekintettel. Érdemes átgondolni mire van hatással a halasztás és mérlegelni, mi a cég számára legjobb döntés!

Tovább

Módosított bértámogatás és adózási könnyítések

Kedvezőbbek a bértámogatás új feltételei, határidőkönnyítés a beszámolók és az adózás kapcsán, SZÉP-kártya változások, szocho kulcs csökkentés megerősítése. Többek között ezekről rendelkezik a legújabb, a koronavírus gazdasági hatásait enyhítő szabályozás.

Tovább

Kiemelt témák