Facebook image

Összesen 105 bejegyzés

Beszámoló-közzététel 2013: közeleg a határidő!

A gazdasági életben május 31. egyet jelent a társasági adóról, az iparűzési adóról, az innovációs járulékról, az energiaellátók különadójáról, a szakképzési hozzájárulás különbözetéről, a hitelintézeti járadékról, illetve a kettős könyvvitel alá tartozó eva-alanyok egyszerűsített vállalkozási adójáról szóló bevallás leadásával. És ha mindez nem lenne elegendő, ez a nap a beszámoló beadási határideje is. Ez már önmagában is szép felsorolás, hát még időben és hibátlanul, a törvényi előírásoknak megfelelően teljesíteni mindent!

Tovább

Számviteli 2013: könnyítések napirenden

A szóban forgó módosításokat két rövid blogbejegyzésben foglalom össze. Az alábbiakban a legfontosabb módosításokból első körben a következőkre térek ki:  a továbbiakban áruként kell nyilvántartani az átmenetileg használatba vett eszközöket, megszűnt a napi készpénzállomány maximális értékére vonatkozó korlát és egyszerűsödött a skontó elszámolása.

Tovább

Online adókonferencia – videók

A 2013. évi adócsomagban kisebb kiigazítások, pontosítások történtek. A kisvállalati adó (KIVA) például a szakma javaslatai alapján még apróbb módosításokon is átesett. 2013-tól elbúcsúzunk a szuperbruttótól, elviselhető mértékben növekszik a cafeteria adóterhe, a vállalkozások két új adónem, a kata és a kiva közül is választhatnak, és a társasági adózásban két új jogcímen is lehet fejlesztési adókedvezményt igénybe venni. Emellett egyszerűsödő beszámolásra és enyhülő adóhatósági szigorra számíthatunk - hangzott el az RSM DTM online adókonferenciáján, melynek videóit az alábbiakban tekinthetik meg.

Tovább

Adóváltozások 2013! (II. rész) – Sikeresen zárult Magyarország első online adókonferenciája

Jövőre elbúcsúzunk a szuperbruttótól, elviselhető mértékben növekszik a cafeteria adóterhe, a vállalkozások két új adónemet is választhatnak, és a társasági adózásban két új jogcímen is lehet fejlesztési adókedvezményt igénybe venni. Emellett egyszerűsödő beszámolásra és enyhülő adóhatósági szigorra számíthatunk – hangzott el az RSM DTM online adókonferenciáján.

Tovább

Tételes belföldi áfabevallás: már csak három hónapunk van a felkészülésre!

Az oszmán-török birodalom szultáni székhelye átkerül Edirnébe, a korábbi Drinápolyba. A történelmet kedvelőknek minden bizonnyal ez jut eszükbe az 1365-ös számról. A magyar cégvezetőknek, könyvelőknek és adótanácsadóknak azonban jövő év elejétől garantáltan más ugrik be e szám láttán: a tételes belföldi áfabevallás. Az erre szolgáló adóhatósági nyomtatvány – amelynek előzetes tervezete már elérhető – ugyanis ezt a jelölést kapta. Az Országgyűlés 2012 júniusában határozott a tételes bevallással összefüggő törvénymódosításról, amely 2013. január 1-jén lép hatályba. A cégeknek tehát három hónapjuk maradt arra, hogy felkészüljenek a szabályok gyakorlatba történő átültetésére.

Tovább

Az egyszemélyes vállalatok országa: még mindig neuralgikus pont a házipénztár

Készpénz- és pénztárkezelés, szigorú számadású bizonylatolás – nemcsak a fogalmak, hanem a mögöttük húzódó jogszabályok és azok logikája is idegenül cseng a magyar társas vállalkozók egy részének fülében. Magyarországon még mindig bevett szokás, hogy a tulajdonosok saját pénzüknek tekintik a vállalkozásukban lévő összegeket – az ennek visszaszorítására irányuló folyamatos jogalkotói erőfeszítések ellenére is.

Tovább

Sorsolás: félmillió Ft-os értékig nem engedélyköteles

Mivel a magyarországi cégek is gyakran élnek a promóció különböző lehetőségeivel, nem árt alaposan utánajárni, egyes játékok szervezésénél milyen jogszabályi feltételeknek kell eleget tennünk. Korábbi bejegyzésemben a rendszeres ajándéksorsolásokat vettem górcső alá, alább pedig az egyéb sorsolásos játékokra vonatkozó szabályokat foglaltam össze.

Tovább

Kiemelt témák