Facebook image

Összesen 102 bejegyzés

Számvitel 2024 – mi változott?

Összefoglaltuk a legfontosabb, 2024-ben életbe lépő számviteli változásokat, melyeket minden társaságnak érdemes év elején a vállalat könyvelési, könyvvizsgálati rendszerébe illeszteni. Fontos figyelni arra, hogy a Számviteli törvény (Szt.) 2023-ban több alkalommal módosult, ezek a számviteli változások több jogszabályban kerültek szabályozásra.*

Tovább

Az IFRS áttérés legfontosabb szabályai – kik az érintettek?

Magyarországon az IFRS (International Financial Reporting Standards, azaz Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok) szerint köteles összeállítani éves beszámolóját minden tőzsdén jegyzett vállalkozás, valamint a hitelintézet és a hitelintézettel egyenértékű pénzügyi vállalkozás. Emellett vannak olyan társaságok, akiknek az IFRS szerint van lehetőségük összeállítani éves beszámolójukat. Az IFRS-ekre történő áttérés szabályai összetettek, melyek részleteit az alábbi blogbejegyzésünkben tekintjük át.

Tovább

A legfontosabb számviteli változások 2023-ban

Az év eleji időszak minden vállalat számviteli, pénzügyi osztályán aktívan telik, hiszen ekkor zajlik az év végén életbe lépő számviteli változások és jogszabályok implementációja és a vállalat könyvelési, könyvvizsgálati rendszerébe való illesztése. Összefoglaltuk azokat a legfontosabb számviteli változásokat, melyekkel a társaságoknak tisztában kell lenniük 2023-ban.

Tovább

Mikor érdemes devizás könyvelést és adózást választania egy cégnek?

Az elmúlt időszakban tapasztalható forint árfolyamváltozás markáns hatást gyakorol a társaságok működésére és eredményességére. Jelenleg a hazai cégek alig fél százaléka vezeti devizában könyvelését, pedig azoknál a vállalatoknál, amelyeknél a tranzakciók jelentős része nem forintalapú, vagy jelentős összegű deviza-tranzakciókat hajtanak végre, indokolt lehet a könyvelés vagy akár az adófizetés devizanemének megváltoztatása. A devizás TAO és HIPA adófizetéshez pedig december 1-ig már lépéseket is kell tennie a cégnek!

Tovább

Beszámolókészítés: amire érdemes figyelni a zárási folyamat során

A beszámolókészítés évről évre visszatérő feladat, amelyet a beszámolókészítésre kötelezett társaságoknak rutinosan, de nem rutinszerűen kell elvégezniük. Az éves beszámolón kívül egyéb esetekben is felmerül a beszámolókészítési kötelezettség, számos folyamat egyezik az éves beszámoló elkészítésének feladataival. Ezekre a fő feladatokra koncentrál az alábbi összegzés.

Tovább

Az osztalék előírásának és könyvelésének szabályai

Az osztalék előírásával és elszámolásával kapcsolatos szabályokat nem árt felfrissíteni a beszámoló készítés idején. Az osztalék elengedés könyvelési szabályai változtak 2020 őszén, ezt fontos tudniuk a cégtulajdonosoknak, hiszen a járványhelyzetre tekintettel esetlegesen romló eredményt nem lehet osztalék-elengedéssel javítani.

Tovább

Tisztelt Partnerünk, kedves Olvasónk!

Köszönjük hogy feliratkozott szakmai hírlevelünkre! A társaságokat érintő adózási, számviteli, bérszámfejtési területet érintő jogszabályváltozásokról és aktuális teendőkről, tudnivalókról szóló szakmai összefoglalóinkat kérésére rendszeresen elküldjük Önnek.

Tovább

Adófizetés és azonnali fizetési rendszer

2020. március 2-től indul az azonnali fizetési rendszer, amely a vállalati utalásokra, az adóhatóság felé indított átutalásokra is vonatkozik. Fontos, hogy az azonnali fizetés csak a magyar, forintszámlákra lesz érvényes, a más devizanemben vezetett számlákat a változás nem érinti.

Tovább

Beszámolófeltöltés 2019-ben

A kettős könyvvitelt vezető vállalkozások kötelesek beszámolójukat közzétenni és letétbe helyezni a számviteli törvényben megadott határidőnek megfelelően. Erre a beszámolási időszaktól függetlenül az Online Beszámoló- és űrlapkitöltő rendszeren (OBR) keresztül van lehetőség. A számviteli beszámoló közzétételének elmulasztásához adójogi és cégjogi következmények fűződnek, a NAV mulasztási bírságot szab ki, majd néhány hónappal később jelzésére a cégbíróság kényszertörlést rendel el.

Tovább

Kiemelt témák