Facebook image

Összesen 71 bejegyzés

EÁFA M2M – Mit kell elvégezni az elektronikus áfarendszer 2024-es bevezetése előtt?

2024-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) egy újító lépést tesz az áfabevallás területén az eÁFA bevezetésével, mely adat alapúvá teszi a bevallást az eddig megszokott kumulált adatok helyett Annak érdekében, hogy az eÁfa- M2M segítségével a társaságok egyszerűsíteni tudják az áfabevallásukat, és csökkenteni az adminisztratív terheiket, néhány fontos lépést el kell végezniük.

Tovább

Miért fontos a NAV online számla ellenőrzés? XML kezdőknek és haladóknak

Az online számla adatszolgáltatás ma már elengedhetetlen része a modern üzleti életnek és a számlázási, adózási folyamatoknak. A helyes és pontos adatszolgáltatás nem csupán a kapcsolódó jogi követelményeknek való megfelelés, hanem az automatizált számlaadat-feldolgozás, az e-áfa rendszerre való felkészülés, és az elektronikus számlázás megvalósításának záloga is. Alapvető, hogy jól értsük a modern pénzügyi világ digitális nyelvét, az XML-t. De vajon hogyan biztosítható, hogy minden XML adatszolgáltatásunk a lehető legmagasabb minőségben történjen meg? A válasz egyszerű: online számla audit segítségével.

Tovább

Az adókódok jelentősége: a helyes ÁFA meghatározás motorja

Az adókódok a vállalatirányítási rendszerek (ERP-k),vagy adózási, számviteli rendszerek számára szolgáltatnak kulcsfontosságú információkat. Az adókódok pontos használata nemcsak a jelenlegi adóbevallásokat segíti, hanem előkészíti a terepet a közeljövőben bevezetendő eÁFA M2M rendszer számára is, hiszen a digitális számlázási és bevallási rendszerek elterjedésével, az adókódok használatának megértése és alkalmazása még fontosabbá válik a vállalatok számára. Vizsgáljuk meg hogyan kell helyesen kialakítani és alkalmazni az adókódokat!

Tovább

Fontos változást tervez a NAV – szeptemberig maradt idő a felkészülésre

Az Online Számla rendszer fennállása óta megszokhattuk, hogy a NAV időről-időre kisebb-nagyobb változásokat eszközöl a platformon. Legutóbb ez év januárjában egy, a társaságok tömegét érintő változást jelentett be az Adóhatóság, melynek élesítését május 15-re tervezte. Azonban a NAV legújabb híre szerint a változás élesítése szeptember 18-ra került halasztásra. Ez azt jelenti, hogy a cégeknek, akik nem készültek fel a módosító és sztornó számlákkal kapcsolatos változásra, közel négy hónapnyi idő áll rendelkezésükre a felkészüléshez.

Tovább

Az eÁfa M2M XML – az áfabevallás új formája

Az eÁfa M2M rendszer a jövőben az áfa bevallási folyamatokban egyre elterjedtebb megoldássá válik. Bár az eÁFA M2M rendszer számos előnnyel jár az adózók és az adóhatóság számára, azonban bevezetése kihívásokat is jelent mindkét félnek, ezért szakértői támogatásra lehet szükség. Amennyiben sikerül megfelelően felkészülni és kezelni a felmerülő problémákat, az eÁFA kommunikáció lehetőséget ad a vállalatoknak arra, hogy hatékonyabban és egyszerűbben teljesítsék adókötelezettségeiket. A NAV tervezett ütemezése szerint 2023 őszén indul a tesztüzem, majd 2024 első felében kerülhet sor az éles környezet megnyitására.

Tovább

Elektronikus számlázás: új szabályok és követelmények 2024-től!

A digitális kor és az e-kereskedelem robbanásszerű növekedése az adózás és számlázás terén is változásokat hoz. Az Európai Bizottság 2022 decemberében javaslatot tett a Héa-irányelv módosítására az \"Áfa a digitális korban\" kezdeményezés keretében. A változtatások között a számlázásra vonatkozó szabályok jelentős módosítása is szerepel, amelyeknek egy része 2024-től léphet érvénybe. Későbbiekben pedig, az e-számlázás minden vállalkozás számára kötelezővé válik az EU-n belüli tranzakciókra.

Tovább

Elektronikus számla és archiválás – mi van a papírhegyen túl?

Most már biztosra vehető, hogy a pandémia nem csak felgyorsította a digitalizációt és automatizációt a vállalkozások életében, de átformálta az üzletviteli folyamatokat is. Az adminisztráció átalakításának kezdő lépését jelentheti az áttérés az elektronikus számlázásra. Egyre több társaság preferálja az érintésmentes fizetést és a nem papíralapú számlázást, ezért olyan e-számla megoldást keres, amely kompatibilis a távmunkával, automatizálja belső folyamatait és növeli a hatékonyságot is.

Tovább

Kiemelt témák