Facebook image

Összesen 800 bejegyzés

NAV online számla – hibás adatszolgáltatásra figyelmeztet a NAV

A NAV online számla rendszerrel kapcsolatban számos vállalkozás kapott váratlan értesítést a cégkapun az adóhatóságtól, amelyben a NAV arra hívja fel az érintett társaságok figyelmet, hogy az elmúlt negyedévben hibás adatszolgáltatásuk volt az Online Számla rendszerben. Ön ellenőrizte már cégkapus tárhelyét?

Tovább

TAO, HIPA bevallás – leggyakoribb kérdések és válaszok!

Az éves TAO (Társasági adó) és HIPA (helyi iparűzési adó) bevallással kapcsolatban az RSM szakértőihez érkező kérdések közül az alábbi blogunkba foglaltuk össze a társaságok szélesebb körét érintő, TAO és HIPA bevallással kapcsolatos témaköröket.

Tovább

Új K+F adókedvezmény bankszámlára történő kiutalással

A társasági adóról szóló törvény 2023. december 31-től hatályos rendelkezései bevezették a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység adókedvezményét. Az új adókedvezmény igénybevételének sajátos jellemzője, hogy – a többi, 80 és 70%-os korlát alá eső TAO kedvezménnyel ellentétben – ezen adókedvezményt a számított társasági adó 100%-áig lehet figyelembe venni, ezáltal akár a társaságok teljes adófizetési kötelezettsége is elkerülhető.

Tovább

HIPA: 10 dolog, ami csökkenti a helyi iparűzési adóalapot

A HIPA számítás, (helyi iparűzési adó) és a HIPA bevallás készítése során olyan, a HIPA szabályozási terület gyakorlati kérdéseivel sem árt tisztában lenni, melyekről nem áll rendelkezésre túl sok információ. Az RSM szakértői saját praxisukból összegyűjtöttek 10 olyan esetet, amit a társaságoknak nagyon fontos ismerni ahhoz, hogy csökkenteni tudják az helyi iparűzési adóalapjukat anélkül, hogy feleslegesen kockázatokat vállalnának.

Tovább

KKV besorolás jelentősége – Mikro-, kis- és középvállalkozás?

A társaságok KKV besorolásának (mikrovállalkozás, kisvállalkozás vagy középvállalkozás) helyes meghatározása kiemelt jelentőséggel bír, akár egy uniós pályázat akár egy (TAO) társasági adóalap- vagy adókedvezmény, vagy innovációs járulékkötelezettség meghatározásánál. A KKV vizsgálatot pontos, jogszabályi előírásokon alapuló módszertan alapján kell elvégezni, annak eredményéről pedig az éves társasági adóbevallásban (TAO bevallás) nyilatkozni is szükséges.

Tovább

Külföldi kiállítások, rendezvények – külföldi áfa kérdések

Külföldi konferenciát, rendezvényt, kiállítást szervező cégeknek - legyen az akár saját rendezvény, akár rendezvényszervező cég által szervezett külföldi rendezvény – tisztában kell lenni azzal, hogy milyen esetekben kell külföldi adószámot igényelni, vagy külföldön áfát fizetni. Hiszen ha a rendezvényszervező nem tesz eleget az áfa kötelezettségeinek, az súlyos mulasztási bírságot, valamint adóbírságot vonhat maga után.

Tovább

TAO, HIPA kiszámítása – mire figyeljünk a kalkulációk készítésekor?

Közeleg a 2023-as adóévre vonatkozó (TAO) társasági adó- és (HIPA) helyi iparűzési adóbevallási és adófizetési határidő. A TAO és HIPA kalkulációk, valamint a vonatkozó bevallások előkészítését pedig nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Blogunkban kiemelünk néhány területet, tipikus hibát melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítani a társasági adó kiszámítása során.

Tovább

A NAV 2024-es adóellenőrzési terve - differenciált, jogkövetéssel arányos fellépés 2024-ben is

Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve, melyből kiderül, hogy az idei adóellenőrzések során; a kapcsolt vállalkozások, a transzferárazás, a munkálatói részvény programok, a külföldi jövedelmek vizsgálata került majd leginkább célkeresztbe, de a nagyfoglalkoztatóknak is kiemelt figyelemre kell számítaniuk. Jelentősen bővült a kockázatosnak minősített tevékenységek köre is, többek között az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutából jövedelmet szerzők ellenőrzésével.

Tovább

SZJA-bevallás tervezet – Mindenképp ellenőrizze!

Bár a NAV által készített 2023. évi SZJA-bevallási tervezetek március 15-től elérhetőek, ez nem jelenti azt, hogy minden adózó nyugodtan hátradőlhet anélkül, hogy bármit módosítana a tervezeten. Alábbiakban összefoglaltuk, hogy kiknek és mire érdemes figyelni annak érdekében, hogy az SZJA-bevallásunk hiánytalanul ki legyen töltve, és egyrészt elkerüljük az adókockázatot, másrészt minden jogszabály által biztosított adócsökkentési lehetőséggel éljünk.

Tovább

Társasági adó növelő és csökkentő tételek és TAO kedvezmények

Az éves adót bevalló társaságoknak 2024. május 31-ig kell elkészülniük TAO kalkulációjukkal, és be kell nyújtaniuk adóbevallásukat. Az éves adók nélküli főkönyv elkészítését követően kezdődhet a TAO kalkuláció összeállítása, alaposan átgondolva az egyes adóalap módosító (TAO növelő és TAO csökkentő) tételeket és TAO kedvezmények lehetőségét.

Tovább

Kiemelt témák